ПИЛУЛА ЗА АБОРТУС У ЈОШ ЈЕДНОЈ БОЛНИЦИ Све што треба да знате о ПРЕКИДУ ТРУДНОЋЕ БЕЗ НОЖА | Жиг Инфо

ПИЛУЛА ЗА АБОРТУС У ЈОШ ЈЕДНОЈ БОЛНИЦИ Све што треба да знате о ПРЕКИДУ ТРУДНОЋЕ БЕЗ НОЖА

Пилула за рани прекид трудноће за сада се једино у Србији примењују у ГАК „Народни фронт“, а ускоро би дозволу за обављање медикаментозног абортуса могао добити и Клинички центар Војводина. Које су су предности и мане ове пилуле, питали смо стручњаке.

У Србији се годишње обави скоро 17.000 абортуса, показују званични подаци Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“, али је процена гинеколога да се уради много више, јер приватне клинике не пријављују обављене интервенције.

Уместо одласка на операцију, жене које се одлуче да прекину рану нежељену трудноћу сада то могу да ураде уз помоћ лекова. Иако се ова метода у свету примењује годинама, код нас је то омогућено тек пре нешто више од четири месеца. Дозволу за обављање оваквог вида абортуса издаје Министарство здравља, које и одлучује да ли нека болница то може да ради или не.

Које су предности оваквог побачаја, да ли је болан, могу ли се јавити неке компликације, да ли се плаћа и шта све треба да знамо о овим лековима, питали смо проф. др Снежану Ракић, директорку ГАК „Народни фронт“.

И такав абортус боли

Оно што је важно да жене знају, то је да и ова врста абортуса боли, али, како каже докторка, шансе за компликације су знатно мање него код хируршког прекида трудноће.

С обзиром да то да абортус, по закону, може да се уради до 10. недеље, она жене које се одлуче да трудноћу прекину уз помоћ лекова, тај рок јој је смањен и може се обавити само до седме недеље.

– Постоје два лека која се дају у склопу овог поступка. Прво се даје одређена количина лека која је у свом саставу антипрогестерон. Суштина је да трудноћу у раној фази одржава жуто тело и прогестерон. Овај лек везује рецепторе прогестерона, хормона који помаже одржавање трудноће, и на тај начин припрема женин организам за узимање следећег лека након којег долази до спонтаног побачаја. Када лек попије у болници, жена иде кући – објашњава проф. др Ракић.

Након тога, додаје, пацијенткиња се враћа у болницу након 36 до 48 сати да попије други лек.

– У Дневној болници она проводи четири сата у оквиру којих се деси побачај, јер комбинација та два лека, зауставља развој трудноће и доводи до избацивања овуларног ткива из материце – објашњава.

Контрола је две до три недеље касније и тада се ултразвуком проверава да ли је трудноћа прекинута и да није нешто заостало у материци.

Болови и обилније крварање

– Током примене друге компоненте медикаментног абортуса могући су болови, а крварење често бива обилније и траје дуже него код хируршког прекида трудноће. Некада то крварање може бити и недељама. Такође, могуће је да до киретаже и не дође или се непотпуно избаци плод, где мора да се уради инструментална ревизија материце – објашњава др Ракић.

Ако већ мора да се прекине рана трудноћа код младих жена које нису рађале, саветује докторка, онда би увек требало дати предност медикаментозном абортусу у односу на хируршки абортус зато што хируршки захтева анестезију, инструментима се улази у нестерилну вагину и материцу.

– Такође, може се десити, без обзира на то што се ради стерилним инструментима, да се унесе инфекција, али и да се повреди материца – истиче др Ракић.

Ово није „пилула за дан после“

Оно што гинеколози упозоравају јесте да медикаментозни абортус није пилула за дан после. Важно је направити разлику између та два појма. Пилула спречава да до трудноће дође, а уколико је већ жена трудна, ни пет пилула јој неће прекинути трудноћу, док се абортус лековима примењује код прекида ране нежељене трудноће.

Само у болници и плаћа се

Пилуле за абортус само имају болнице, и не могу се наћи у слободној продаји у апотекама, јер се користе искључиво под надзором лекара. Такође, то не спада у услугу која се добија о трошку осигурања, већ за њу је потребно издвојити 20.000 динара.

Ко не сме

Осим што не сме да се користи за прекид трудноће дужи од седам недеља, пилула није безбедна ни за жене које имају урођене поремећаје метаболизма или нека хронична обољења, попут обољења јетре, кардиоваскуларног система, бубрега, астму, преосетљивост на неку супстанцу лека која би била контраиндикација.

Соња Тодоровић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо