Побуна мештана: Не дамо земљу за 100 динара! | Жиг Инфо

Побуна мештана: Не дамо земљу за 100 динара!

Незадовољни мештани Винче, Великог Села и Сланаца не желе да продају своје земљиште за изградњу фабрике за прераду отпада по цени од 100 динара по квадратном метру, коју су проценили надлежни из града

НЕЗАДОВОЉНИ мештани Винче, Великог Села и Сланаца не желе да продају своје земљиште за изградњу фабрике за прераду отпада по цени од 100 динара по квадратном метру, коју су проценили надлежни из града. Њих 296 са 180 парцела одбили су да прихвате ту, како кажу, срамну понуду, и најављују да ће правду истерати макар и у Стразбуру.

– За 2015. град Београд је издвојио из буџета 65 милиона динара за нас – објашњава Живојин Милошевић, један од представника огорчених власника проблематичног земљишта. – Неко ту није добро рачунао јер ако расподелимо ту суму, онда добијемо и мање од 100 динара по квадрату.

Резигнирани житељи имају план у случају да се ништа не промени.

– Присиљени смо да се обратимо свим фирмама које су показале заинтересованост за јавно-приватно партнерство, јер је неким од власника земљиште искњижено и укњижено на град Београд – истиче Милошевић.

Проблеми пољопривредника из овог дела престонице почели су још у мају.

– Чекали смо до сада, јер смо се надали да ће се општина Гроцка опаметити и понудити правичнију надокнаду – истиче Радивоје Перишић, један од оштећених. – Апсурдно је да је 20 квадрата земље сада могуће купити по цени паковања „малборо“ цигарета!

Ове породице у договору са правним заступницима, ангажовале су и приватне вештаке. Према процени једног од њих, минимална тржишна цена по квадрату је 30 одсто већа у односу на понуђену на територији Великог Села. С друге стране, судски вештак је у Винчи оценио да би најмања понуда требало да буде 1.620 динара по метру квадратном.

– Ако је потребно, ићи ћемо и до Стразбура! – категоричан је Милошевић.


ГРАД: СТРИКТНО ПО ЗАКОНУ

ГРАД Београд се у целом поступку експропријације земљишта за изградњу фабрике за прераду комуналног отпада у Винчи стриктно придржавао одредаба закона и прописаних процедура, што ће и надаље чинити и поштоваће одлуке судских органа, наводи се у саопштењу Дирекције за управљање отпадом поводом незадовољства власника земљишта понуђеном ценом откупа.

Г. НОВАКОВИЋ – Ј. НОВАКОВИЋ    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо