ПОБУНА ЖЕНА У СНС! СМЕНИТЕ ВУЛИНА, НЕЋЕМО У ВОЈСКУ! | Жиг Инфо

ПОБУНА ЖЕНА У СНС! СМЕНИТЕ ВУЛИНА, НЕЋЕМО У ВОЈСКУ!

Функционерке из СНС оштро се противе идеји министра да и жене треба да прођу војну и цивилну обуку, поједине тражиле чак и његову оставку

Идеја Александра Вулина, министра одбране, да и жене треба да прођу војну и цивилну обуку наишла је на негодовање и дела женског језгра Српске напредне странке. Како сазнаје Курир, део функционерки СНС оштро се противи овом Вулиновом предлогу, а поједине су тражиле и његову оставку!

Неколицина утицајних функционерки СНС одмах је исказала своје неслагање. Оне су рекле да то није добра идеја, да ће наићи на велики отпор јавности и да је питање како би уопште и била реализована, каже извор Курира из СНС.

Нећемо у војску

Наш извор још додаје да је једна од функционерки, на високом положају (име и презиме познато редакцији, прим. аут.), казала да запослене мајке и овако мало времена проводе с децом, те да би војна обука само додатно погоршала тај проблем.
– Не знам како је колега Вулин то замислио да изгледа, али не пада ми на памет да и онако мало слободног времена проводим на неким вежбама или шта већ… По цео дан сам на послу, па кад било која од нас да буде са породицом, децом – препричао је наш извор реакцију једне од истакнутих функционерки СНС на Вулинову објаву.

Где да их сместе

И заиста, како би то изгледало – колико би трајала та војна и цивилна обука за жене, да ли би жене биле смештене по касарнама и којим, јер је добар део њих у катастрофалном стању; колико дуго би оне које имају децу биле одвојене од њих, како би решиле проблем одсуства с посла, министар Вулин није појаснио.

Према речима Новице Антића из Војног синдиката, изјави министра одбране не треба придавати значај јер није утемељена у закону и представља, вероватно, његову личну изјаву, а не изјаву Владе Србије.

Маркетиншки потез

– Као и досад, то је маркетиншки потез. Нико нема обавезу служења војног рока, то је добровољно. Тако нешто би изискивало измене закона. То је контрадикторно. Уосталом, то је супротно стратегији одбране, Министарство одбране има формацију (активну, пасивну). Значи, Вулин не познаје законе у министарству које води.

Жарко Требјешанин, психолог, каже да та идеја неће проћи и да је потпуно погрешна:
– То неће проћи, ништа од тога. То је погрешно. Па то није било ни пре 50 година, неће ни сад – каже он.

Дубравка Филиповски:
МОРАМО СВИ ДА СЕ УКЉУЧИМО

Дубравка Филиповски, народна посланица у посланичком клубу СНС, каже да без обуке прве помоћи и цивилне заштите не можемо бити ефикасна држава.
– Поплаве из 2014. су то показале. Ниједна војска на свету није довољно спремна за изазове уколико нема подршку цивилног становништва. Једна од идеја је да се цивилна заштита врати у школе, а друга да се у обуке о првој помоћи и цивилној заштити укључи што већи број грађана без обзира на пол – наводи Филиповски за Курир.

Анкета
ЖЕНЕ О ВУЛИНОВОМ ПРЕДЛОГУ

Драгана Бакић, економиста
НОТОРНА ГЛУПОСТ

Ноторна глупост! Не знам како ће то да донесе бољитак било чему. Шта сад, идемо сви у рат?! За шта се ми то спремамо? У реду је да постоји цивилна заштита, да постоји обука, али све то може и у школи да се научи.

Анита Лазовић, професор
СРПСКОГ ЈЕЗИКА НАЂИТЕ НАМ ПОСАО

Не знам чему служи предвојничка обука. И ја сам била студент који је прошао ту обуку, па смо видели‚ 99. колико нам је све то помогло. Боље би било да се министар Вулин заједно са целом владом потруди да млади добију посао или тако нешто. Да обавезује жене да иду у војску… Шта смо, у Израелу, не разумем?

Миланка Алкалај, адвокат
НЕ СМЕ ЗА БУДЕ ОБАВЕЗНО

Нисам за то. Она која жели да иде – у реду, али шта она која не жели?

Јелена Шобац, учитељица
А КО ЋЕ ДА ЧУВА ДЕЦУ

Немам искуства у томе и не мислим да би жене у томе нешто помогле. За мушкарце верујем да би требало да прођу, али да жене које имају децу и толико обавеза и послова, само им још војска треба…

Мируна Шћекић, дипломирани културолог
ТОТАЛНО БЕЗВЕЗЕ

– Мислим да је то тотално безвезе. Беспотребно! Професионално ОК, али да све служе војни рок – то је безвезе.

 

ИЗВОР: КУРИР

ВИДЕО: АДРИА МЕДИА ТВ/ КУРИР

Коментари

Коментари


Препоручујемо