ПОДИГНУТА И СПОМЕН ПЛОЧА У Калуђерици служен парастос цапрашким српским цивилима | Жиг Инфо

ПОДИГНУТА И СПОМЕН ПЛОЧА У Калуђерици служен парастос цапрашким српским цивилима

У Калуђерици код Београда данас је служен парастос убијеним невиним српским цивилима цапрашких села на Банији у Хрватској 1991. године.

Парастос је служен у храму Светих праведника Јоакима и Ане у присуству више стотина људи.

Затим су организовали поворку до спомен обележја, како би положили венце у знак сећања на настрадале.

Међу присутнима на парастосу данас су били представници Скупштине Србије, Скупштине Војводине, председник Скупштине Републике Српске Крајине Миле Паспаљ, бивши председник Скупштине Цапраг Милан Живковић, те 20 представника сродних и пријатељских удружења. Од представника ГО Гроцка били су председник и чланови СПС-а. удружења „Мој Болеч“ и други.  Био је присутан и народни посланик професор Љубиша Стојимировић, који је био у обележју „Завичаја“.

Организатор је било Удружење избеглих, расељених и досељених лица „Завичај“ из Београда које овај парастос организује већ традиционално дужи низ година уназад.

Удружење „Завичај“ саопштило је да подржава владе Србије и Републике Српске у борби да се истина о српским жртвама не заборави и у њиховој борби против фашизма који се повампирује, а против кога ЕУ не диже глас.

Ових дана обележава се 25 година од страдања цапаршких Срба, када је у лето и јесен 1991. године, у Сиску и околним мјестима ликвидирано најмање 118 лица српске националности. Међу њима било је 97 цивила, међу којима 11 жена.

Људи су убијани у кућама, на улици, на радним мјестима. Најчешће су одвођени на унапријед припремљена мјеста као што је бивше љечилиште Јодно и некадашње бригадирско насеље Ора, недалеко од Галдовачког моста, где су мучени и на крају ликвидирани, а њихова тела бацана су у Саву.

Од укупног броја ликвидираних, 40 је сахрањено, а за посмртним остацима осталих 78 и даље се трага.

Скупу су се обратили Милан Гаћеша и Жунић Милан, који су се захвалили присутнима на доласку и похвалили организаторе овог парастоса. Жунић је детаљно описао шта се дешавало те ноћи на Банији и поставио питање „Зашто „ се злочини још не решавају. Мада, како је истакао Жунић, можда и има наде за решавањем јер бар се премијер Србије Вучић извинио избеглима у Бусијама у име оних  који их нису прихватили тих година.

Народни посланик Љубиша Стојимировић је истакао да замера избеглима, односно Србима са подручја Крајине, чији је и он зет, што се не скупљају у већем броју. У Београду нас има, како је рекао Стојимировић, више десетина хиљада, да не кажем на стотине хиљада. Погледајте данас колико нас је у Калуђерици. И то је моја замерка јер за овакве ствари морамо бити уједињени, рекао је окупљенима Стојимировић.

Ове године у спомен-парку у Калуђерици постављена је и спомен плоча у знак сећања на жртве.

Маринко Пејчиновић песник из удружења Завичај за крај је одрецитовао две песме.

У изјави за Жиг Инфо, председник „Завичаја“ је истакао да се захваљује „Браћи Бојинац“ из Аранђеловца који су учествовали у изради спомен плоче. Захвалио се и представницима СПС-а Гроцка и другима који су дошли али је разочаран, како је истакао, представником односно председником СНС-а У Гроцкој као и представницима Нове Србије, странке којој је удружење Завичај дало подршку на недавно одржаним изборима на локалу у Гроцкој због њиховог недоласка.

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић/Агенције

Коментари

Коментари


Препоручујемо