среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Седница Скупштине Србије заказана „потписима“ бивших посланика

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Међу 154 посланика који су потписали захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине Србије, која је у току, нашла су се и имена и потписи петоро бивших посланика, од којих је четворо оставке поднело још 2017. године. Весна Ракоњац и Бранислав Блажић, чија се имена налазе на том списку и који више не обављају посланичке функције, наводе за Инсајдер да тај захтев нису потписали.

 

Седница Скупштине Србије почела је ванредно заседање у понедељак, а на дневном реду је око 40 законских предлога и аката, углавном из области образовање. Ово заседање не би могло да буде одржано да претходно, како предвиђа закон, најмање трећина народних посланика није поднела захтев председници парламента Маји Гојковић.
 
Захтев за сазивање ове седнице је међутим потписало 149 посланика владајуће коалиције, али и још пет бивших парламентараца, сви из редова Српске напредне странке, који су оставке у Скупштини поднели још 2017. и 2018. године.
 
На том списку је Весна Ракоњац, која је посланичку функцију престала да обавља 21. децембра 2017. године, а која је сада на месту директорке Управе за биомедицину при Министарству здравља. На питање Инсајдера како се њен потпис нашао на захтеву за одржавање ванредне седнице, Ракоњац наводи да не зна о чему се ради.
 
„Ја од 22. децембра 2017. немам никакве везе са дешавањима у парламенту и од тада немам приступ документима“, каже Ракоњац.
 
Она истиче да тај захтев није видела и да не зна о чему се ради.
 
„Можда је дошло до грешке, али ја у то не могу да улазим - додаје Ракоњац.
 
На захтеву за сазивање ванредне седнице нашао и потпис Бранислава Блажића, који је оставку на место посланика у Скупштини поднео још 10. октобра 2017. Блажић од тада обавља функцију државног секретара у Министарству за заштиту животне средине.
 
“Ништа нисам потписивао у вези са сазивањем Скупштине, јер као државни секретар у Министарству тако нешто не могу да урадим. Можда је дошло до неке техничке грешке, јер сам у Министарству још од 2017. године”, каже он за Инсајдер.  
 
На истом списку је и Александра Ђуровић, такође бивша посланица СНС. Она је оставку поднела 8. септембра 2017. године, а тренутно је на функцији амбасадора у иностранству. Према подацима са сајта Агенције за борбу против корупције, Ђуровић је сада шефице Сталне мисије Србије при Савету Европе у Стразбуру. Одговор на питање како се њено име нашло на захтеву за сазивање ванредне седнице нисмо добили, јер она није одговарала на позиве и поруке новинара Инсајдера.
 
Непознато је и како су се на захтеву посланика владајуће већине нашла имена Жељка Сушеца, који није посланик од 4. јуна прошле године, и Марка Гавриловића, који је оставку на место посланика поднео 10. октобра 2017.
 
Према подацима са сајта Агенције, Сушец тренутно обавља функцију заступника огранка ЈП Војводина шуме и одборник је у Скупштини града Панчева.
 
Арсић: Не знам како се то догодило, каква је процедура ни ко је одговоран
 
Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине Србије и посланик СНС, који је и један од потписника захтева за одржавање ванредне седнице, није умео да одговори на питање Инсајдера како су се имена бивших посланика нашла на том списку.
 
„Стварно не знам“, каже он.
 
Арсић, како тврди, такође не зна каква је процедура за подношење захтева, односно ко би могао да буде одговоран за очигледно фалсификовање потписа.
 
Питање како је могуће да се седница парламента заказује на основу потписа бивших посланика, Инсајдер је упутио и председници Скупштине Србије Маји Гојковић, која је захтев за одржавање ванредне седнице примила 8. фебруара.
 

Промо

Bg

Најчитаније