петак, 04 децембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Миодраг Станковић Уча: Били су лоши и црвени и жути, али ови су најгори

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Био сам против „црвених“, па против „жутих“, али ови су гори од најгорих, оцењује Миодраг Станковић Уча, један од оснивача СНС-а у Нишу и бивши одборник те странке, објашњавајући зашто данас учествује на опозиционим протестима „1 од 5 милиона“.

 

Станковић је изазвао позорност медија претпрошлог петтка, када се по судској одлуци, а на белом коњу, вратио на посао у Спортском центру „Чаир“, који је изгубио пре три године, када је проглашен технолошким вишком. Он је један од оснивача СНС-а у Нишу и био је одборник те странке у градској општини Пантелеј. Током 90тих је био учесник ратова на простору бишве Југославије и истакнути припадник Српског покрета обнове. Неколико пута је штрајковао глађу, између сталог и због неисплаћивања ратних дневница, али је најдуже гладовао 1993, због хапшења лидера СПО-а Вука Драшковића. „Учестовао сам скоро на сваком протесту, од дведесетих наовамо, па то чиним и сада, готово по инерцији. Свака власт је лоша, поготову ако се „задржи“ и траје мало дуже. Нисам задовољан овом влашћу“, каже он.
 
*Чиме то нисте задовољни?
 
– Не бих могао да наведем ниједну позитивну ствар којом сам задовољан. Све што су критиковали код претходне власти, ови сада раде и то дупло горе. Царују криминал, корупција, непотизам… Волео бих, на пример, да неко покрене демократске протесте у Дољевцу код Ниша, који је елдорадо за безакоње, а на власти су они који су били хапшени и били на потерницама. Дољевац се „проширио“ на целу Србију- отуда Јутка, председник општине Гроцка, гомила других афера. Било је тога и раније, али свакако не у оволикој мери.
 
*Када сте променили мишљење о странци коју сте оснивали?
 
-Оснивао сам је у Нишу док је Александар Вучић још увек ишао код Шешеља по мишљење, а када је Томислав Николић 2011. године штрајковао глађу, захтевајући изборе, то сам учнио и ја, чак штрајкујући дуже од њега. Али, врло брзо сам видео сам шта се дешава и шта све они раде. Зато сам пре три године јавно поцепао приступницу СНС-а.
 
*Шта очекујете од актуелних протеста? И да ли би на њима опозиција требало да буде директнија, активнија, агилнија…?
 
-Људима који потествују желим све најбоље јер су разлози за протест потпуно исправни. Али, њихови захтеви су многобројни и превише разуђени. Основни захтеви би требало да буду- слобода медија, смена актуелне власти и расписивање слободних и фер избора. Нажалост, очигледно је да је овај грађански протест сада на клацкалици, и да полако замире. Неопходне су радикалније акције. Добро је што је за 13. април заказан велики народни протест у Београду. Бојим се, само, да он не буде сличан Видовданском сабору ’92 године, када смо масовно дошли у Београд, разапели шаторе у Пионирском парку, проверли тамо осам дана, а на крају- ништа.
 
Склоњен због указивања на малверзације
 
Основни и Апелациони суд у Нишу су коначно пресудили да је Станковићево премештање на радно место у СЦ „Чаир“, које је укинуто након само пет дана пошто је „преварен“ да потпише такав анекс уговора о раду- незаконито.
 
– Отказ сам добио због тог што сам, као радник и одборник, указивао на малверазације и проневере у СЦ „Чаир“, за које је било одговорно руководство. Супруга је у то време такође остала без посла, а имамо петоро деце. Живели смо годинама са сто евра месечно, од моје отпремнине, судски извршитељи су нам неколико пута куцали на врата…- каже он за наш лист. Станковић додаје да је одмах по повратку на посао „опет почео да трпи мобинг“. Неколико пута дневно се проверава да ли је у фирми или је изашао.Траже му, такође, да унапред врати 5.000 евра отпремнине, како би му СЦ „Чаир“ потом, а ко зна када, уплатио 36 плата које му дугује.
Зорица Миладиновић   Данас

Најчитаније