уторак, 14 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Заменик градоначелника Горан Весић за Инсајдер: Ви мислите да гондола није потребна, ја мислим да је гондола потребна (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ако је судити по најавама градских власти, Београд би до краја године требало да добије гондолу, која ће повезивати Калемегданску тврђаву и Ушће. И док власти жичару најављују као нову туристичку атракцију престонице, више од 20 стручних удружења и института који се баве заштитом културног наслеђа упозоравају да ће градња гондоле урушити Београдску тврђаву, културно добро од изузетног значаја, и угрозити археолошка налазишта. Пројекат градње гондоле ослања се на три планска документа, а један од њих строго забрањује постављање жичаре на Калемгданској тврђави.

 

У Плану генералне регулације, у делу који се односи на Београдску тврђаву, наводи се да је „нарочито“ забрањено постављање жичаних сајли за алтернативни превоз.
 
„Београдска тврђава је историјско језгро Београда, који је проглашен за културно добро од изузетног значаја. Иако зеленило није главна намена овог простора, оно јесте његова карактеристика и специфичан оквир за објекте утврђења и у том контексту га треба третирати код будућег уређења простора. Забрањује се постављање далековода, жичаних сајли за алтернативни превоз и рекреацију нарочито у подручју Београдске тврђаве и у њеним ширим визурама и акватериторијалним обухватима“, пише у Плану генералне регулације.
 
Према истраживању Инсајдера планови развоја града разликују се један од другог и док урбанистички план предвиђа жичаре, али не прецизира где, План генералне регулације забрањује жичаре на Београдској тврђави. Последњи усвојен План детаљне регулације за гондолу позива се на оба документа, а предвиђа градњу баш на Калемегдану. Сва три документа усвојила је градска скупштина у протекле три године.
 
Заменик градоначелника Горан Весић у изјави за Инсајдер каже да не разумемо шта са чим треба да буде усклађено и да је све у складу са законом. Према његовим речима они који се сада буне то су могли да раде у време док је била јавна расправа.
 

Најчитаније