среда, 27 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

УНС и НУНС осудили вулгарне увреде Сергеја Трифуновића упућене новинарки РТС

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је, како се наводи, вулгарне и сексистичке претње и увреде које су на Твитеру председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић и његови истомишљеници упутили уредници емисије "Упитник" на Радио-телевизији Србије Оливери Јовићевић и затражило да јој се Трифуновић извини. Увреде је осудило и Независно удружење новинара Србије.

 

"УНС истиче да увреде Трифуновића представљају радикализацију обрачуна политичара са новинарима и позива политичке странке, Повереницу за заштиту равноправности и новинарске и невладине организације чија је мисија борба против насиља над женама да стану у заштиту достојанства Оливере Јовићевић", наведено је у саопштењу УНС.

И Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је увреде које је председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић преко Твитера упутио новинарки Радио-телевизије Србије Оливери Јовићевић.

"Трифуновић је у својој објави недвосмислено инсинуирао да је водитељка емисије 'Упитник' проститутка, што никако не приличи некоме ко води грађанску политичку партију и пледира да води и државу", истиче се у саопштењу тог удружења.

Како су оценили, непрофесионализам и незнање новинара подложни су критици и постоје механизми да се укаже на острашћеност или пропагандну делатност медијских радника, али су недопустиве сексистичке или било какве друге увреде и ниподаштавања у јавном простору, а нарочито тим методама не би смели да се служе политичари и јавни функционери.

Трифуновић је на Твитеру објавио да емисија коју Јовићевић води постоји да не би радила на позив (за 150 евра на сат), инсинуирајући на проституцију, као и да ће покрет на чијем је челу када дође на власт легализовати проституцију и омогућити јој да ради свој посао.

Испод те објаве уследило је више увредљивих претњи и коментара, а један од увредљивих је био и твит адвоката, некадашњег члана ДС и ЛДП, Владимира Тодорића у ком је констатовао - "пуно је 150".

На опаске твитераша да неко може да протумачи да је Јовићевићку назвао проститутком, Трифуновић је одговорио са: "Со?"

Повереница осудила увредљиве изјаве

Повереница за родну равноправност Бранкица Јанковић осудила је увредљиве изјаве председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића о новинарки Радио-телевизије Србије Оливери Јовићевић.

"Упозоравамо да учестале сексистичке опаске, увреде и омаловажавање жена показују да код појединаца постоји одсуство свести о одговорности за јавно изговорену реч", наводи се у саопштењу поверенице.

Како је оцењено, дискриминација по било ком основу је забрањена законом, а политичари имају посебну одговорност и недопустиво је да износе било какве дискриминаторне, увредљиве и омаловажавајуће ставове. У саопштењу се додаје да су новинари због свог посла чешће изложени "неаргументованој и непримереној критици", а оцењено је да су предмет чешће новинарке које се, како се наводи, "своде на сексуалне објекте и изложене су сексистичким, мизогеним и увредљивим квалификацијама".

 Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније