субота, 30 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Биро: Кићење ордењем и титулама треба да скрене причу с гафова и афера

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Некадашњи професор клиничке психологије Универзитета у Новом Саду Миклош Биро изјавио је да "кићење" представника власти академским титулама, ордењем или другим заслугама пре свега има маркетиншки значај у скретању пажње са њихових "гафова и афера", али и да је додатни покушај контроле свих аспеката живота градјана која је својствена тоталитарним режимима.

 

"Подразумева се да неко ко тако држи власт, на један потпуно тоталитаран, диктаторски начин – има неутаживу жељу за контролом свега и свих. Власт жели да нас у потпуности преплави у свим аспектима живота, а кад се власт тако спроводи, држиоци, промотери и спроводиоци те власти имају доживљај омнипотенције", рекао је Биро за портал Аутономија.

Према његовим речима, у том доживљају "омнипотенције" (свемоћи, свемогућности), они у једном тренутку хоће не само да буду власт него желе да буду и богати па "краду на све стране", хоће да буду цењени па се "ките лажним ордењем, лажним докторатима и украденим стварима".

"Јер, то су у ствари украдене ствари – украден је и докторат, као и орден, јер ничим није заслужен, сем можда неким парама којима је плаћен црквени луксуз који видимо на сваком кораку", казао је Биро.

На питање шта такво понашање говори о универзитету или цркви, који им додељују такве титуле и признања, он је оценио да то говори о њиховом "полтронству и снисходљивости, а истовремено о једној 'јајарској' трговини - ти мени паре, ја теби орден".

 

Миkлош Биро је оценио да се власт не боји ничега јер има потпуну контролу.

"Та контрола није демократска и није легитимна, али јесте контрола. И кад неко има такву врсту контроле, онда га баш брига шта ће мислити тај интелектуални, мислећи свет. Они само брину да остану на власти и раде шта им падне на памет", рекао је он.

Према његовим речима, докле ће то бити тако, зависи од градјана који треба да се буне што комплетна власт и сви инструменти принуде и уцене леже у рукама власти.

"Ако кажем да је неко полтрон или снисходљив, истовремено морам да се забринем јер су многи од њих заиста уцењени да то раде, што је још страшније, и што онда можда није за осуду него за жаљење и ужасавање", навео је Миклош Биро.

Бета/Н1

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније