уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Бивши студент проректор: Нудили ми новац за глас да докторат Малог није плагијат

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Дојучерашњи студент проректор Београдског универзитета, Данило Потпарић, који је истовремено и члан Одбора за професионалну етику, рекао је за Н1 да му је један делегат Студентског парламента нудио новац у замену да гласа да докторат министра финансија Синише Малог није плагијат. Потпарић прецизира да је тај делегат касније рекао да је у питању шала и додаје да за сада не жели да октрива ко је то био.

 

"Пре неколико месеци нудили су могућност финансијског бенефита за мене ако бих подржао неку опцију, која је у свим академским начелима просто немогућа. Ја ћу у том случају поступати у складу са кодексом професионалне етике Универзитета и моралним начелима. Свака трговина не долази у обзир", казао је Потпарић.

Упитан да ли то значи да му је нуђен новац како би гласао за то да спорни докторат није плагијат, саговорник Н1 каже да му је новац нудио један од делегата у Студентском парламенту Универзитета.

"Нудио ми је суму новца да поделимо, каже. Када сам одбио, рекао је да је то шала и да он то никада не би урадио", објашњава Потпарић.

Он каже да других непристојних понуда није имао, а да ли је нешто нуђено другим члановима Одбора за професионалну етику имали, каже да не зна.

Данило Потпарић у уторак није реизабран на функцију студента продекана Београдског универзитета, већ је на то место дошао други кандидат. Потпарић наглашава да се на седници Студентског парламента десила ситуација која се до тада није догодила, а то је да са седнице буду избачени он и проректор за наставу, професор Петар Булат.

"Претходних дана је био вршен велики притисак на делегате за ког кандидата треба да се одлуче. Бојим се да је све ово исполитизовано и да је изгубило смисао који студентско организовање треба да има", каже Потпарић. Додаје да су делегати добијали позиве, да су им обећавани пројекти, разне могућности и "јасно им је назначено ког треба да подрже".

"Није ни то толико спорно, али оно што боде очи је што је на самој седници већином смењено председништво, чланови Сената и Савета Универзитета. Сви делегати који су мене подржали су смењени. Ти људи су страдали због мене", наглашава саговорник Н1.

Сматра да овај догађај има политичку позадину, а да иза свега стоји недостатак политичке воље да се студентско организовање врати студентима.

"Интерес је да управљају људи који су загазили у четврту деценију живота и који су склони нетранспарентном раду Студентског парламента", оцењује Потпарић.

Н1 Београд

Промо

Bg

Најчитаније