понедељак, 19 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Савез за Србију иницира оцену уставности промена изборног закона: Промене усвојила распуштена Скупштина после расписивања избора

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Савез за Србију поднеће иницијативу за оцену уставности измена Закона о избору народних посланика сматрајући да је неуставан и да га треба ставити ван снаге, рекао је на конференцији за новинаре председавајући Савеза Јанко Веселиновић.

 

Он је навео да је закон измењен у току изборног процеса, а да је то учинила Скупштина која је распуштена и у таквом статусу не може усвајати прописе.

Савез ће се због тога, како је рекао Веселиновић, обратити међународним инситутцијама и Венецијанској комисији.

Изборни закон је у недељу промењен тако што је омогућено да потписе за предлагање листа не оверавају само нотари, како је то било у ранијем тексту, већ и локалне самоуправе, судски и општински оверивачи.

„Учинићемо све да оспоримо овај неморалан и неуставан акт ове власти“, рекао је Веселиновић на конференцији за новинаре одржаној испред Републичке изборне комисије.

Он је додао да ниједна странка Савеза за Србију неће изаћи на изборе и као додатне разлоге за бојкот навео да „не постоје ни минимални услови за демокатске и слободне изборе“, „медијски мрак“, то што је, како је рекао „СНС током ванредног стања грубо золупотребила пандемију у политичке сврхе и водила кампању“ као и то да не постоје ни минимални здравствени и епидемиолошки услови да се избори безбедно одрже.

Инсајдер

Најчитаније