петак, 04 децембар 2020

Политика

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Група интелектуалаца упутила апел Обрадовићу да прекине штрајк због здравља

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Група од 18 интелектуалаца упутила је отворено писмо председнику Двери Бошку Обрадовићу, који девети дан штрајкује глађу испред Скупштине Србије, у коме га моле да прекине са тим штрајком како не би нарушио здравље.

 

"Не апсолутизујући своје обраћање у захтев, замолили бисмо те крајње пријатељски да не нарушаваш своје здравље. Знамо да је твој дух срчан, али и тело тражи своје, а ти си га већ подуго изложио крајњем напору", наводи се у писму групе интелектуалаца Обрадовићу.

Они поручују Обрадовићу да ако он и потпредседник Двери Иван Костић, који заједно са њим штрајкује глађу, сада изађу из овог облика ненасилног протеста којим траже да Србија постане правна држава и престане да буде "територија под влашћу туђег интереса и домаће самовоље", неће обрукати своја начела, неће напустити захтеве које су поставили, само ће наставити борбу другим путевима и начинима.

"Надамо се да нас разумеш. Шаљемо пријатељски поздрав", наводи се у писму.

Они истичу да се обраћају Обрадовићу не као истомишљеници, мада наводе да међу потписницима има и таквих, и не као људи дневнополитичког размишљања, мада кажу да им је изузетно стало до срећне свакодневице сваког од грађана Србије.

"Обраћамо ти се као људи који те знају и поштују твоју храброст да се држиш начела и као они који цене твоју борбу за Устав, право и правду, за одбрану Косова и Метохије Резолуцијом 1244 Савета безбедности, за верске слободе и права православних у Црној Гори", наводи се у писму.

Међу потписницима писма су професори факултета у Београду, Крагујевцу, Нишу и са Берклија – Милољуб Албијанић, Александар Липовски, Слободан Самарџић, Милош Недељковић, Дјордје Чантрак, Александар Ђорђевић, Марко Павловић, Зоран Чворовић, Живојин Стаменковић и Јасмина Вујић.

Писмо су потписали и члан Српске академије наука и уметности Данило Баста, књижевник Коста Димитријевић, професор Гимназије у Чачку Владимир Димитријевић, лекар Милан Рогановић, историчари Драган Крсмановић и Никола Милованчев, издавач Милослав Самарџић и професор Дејан Мировић.

Бета/Н1

Најчитаније