субота, 11 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ЦИНС: Крив за пропусте који су претходили убиству шест особа, сад на листи СНС

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Некадашњи начелник полиције у Сенти Драган Тодоровић био је под истрагом због пропуста који су претходили масакру у селу Мартонош 2015. године, а сада је први на листи СНС-а за предстојеће локалне изборе, пише ЦИНС.

 

Како се наводи у документацији коју је прикупио ЦИНС, Тодоровић није поступио у складу са процедурама по пријавама насиља Роже Шефер и није одузео оружје њеном бившем супругу који је након тога убио Рожу и још пет особа.

Тодоровић је проглашен одговорним у дисциплинском поступку, али је кривична пријава против њега одбачена, пише

Само дан након свадбе свог сина, 17. маја 2015. године, Раде Шефер је у бачким селима Ором и Мартонош, на северу Србије, убио шест особа. Ловачком пушком је прво у Орому убио родитеље своје бивше супруге Роже, да би потом у Мартоношу, у кући у којој су били младенци и гости, Шефер усмртио Рожу, снају Наталију и њене родитеље. Према писању медија, његов син Властимир је преживео пуком срећом јер је Радету у једном тренутку нестало муниције. Један од гостију искористио је тада ситуацију и убио Шефера.

А све је указивало да се трагедија може догодити. Наиме, неколико сати уочи злочина Шефер је због насилничког понашања према бившој супрузи и сину приведен у полицијску станицу па пуштен, о чему је раније писала Радио-телевизија Србије.

Рожа је и нешто више од месец дана пре тога због претњи смрћу пријавила некадашњег супруга. Шеферу је иначе раније било одузето оружје – три ловачке пушке и ловачки карабин – али му је враћено одлуком начелника полиције у Сенти Драгана Тодоровића, наводи ЦИНС.

Према документацији до које су дошли новинари Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), против Тодоровића је поднета кривична пријава након што је Сектор унутрашње контроле полиције нашао више пропуста у његовом раду и раду полиције у Сенти. Ова служба је утврдила да је он одговоран што је полиција вратила оружје Шеферу и што није у складу са процедурама реаговао на пријаве насиља које је подносила Рожа, наводи ЦИНС.

Иако је ову кривичну пријаву тужилаштво у Сенти одбацило, Тодоровић је проглашен одговорним због дисциплинског преступа у вези са поступањем због пријаве насиља у породици. Наиме, како је ЦИНС-у одговорено у Министарству унутрашњих послова (МУП), дисциплински поступак је вођен због сумње да је учинио тешку повреду службене дужности због чега је и привремено удаљен са посла до окончања поступка. Тодоровић је оглашен одговорним на основу решења дисциплинског старешине, које је потврђено и након жалбе.

Ипак, од МУП-а ЦИНС није успео да сазнамо више о самој казни и детаљима овог поступка.

Данас, нешто више од пет година након трагедије, Драган Тодоровић први је на листи Српске напредне странке (СНС) на предстојећим локалним изборима у Сенти. Из СНС-а нису одговорили на питања ЦИНС-а, док се Драган Тодоровић није јављао на позиве новинара.

ЦИНС/Н1

Најчитаније