субота, 11 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

УЗУЗ: Људи са снимка гласали за хиљаду динара и пакет

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Удружење за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) саопштило је да поседују податке о снимку који кружи интернетом на коме се види жена која сугерише људима за кога да гласају. Како су навели, добили су информације да је реч о колективном гласању једног ромског насеља, а поседују информације који их је аутобуски превозник довозио, као и имена актера са снимка.

 "За глас је добијано 1.000 динара и пакет. Тужилаштво је већ до сада морало да предузме одређене истражне радње које би водиле покретању кривичног поступка, јер се очигледно ради о кривичним делима који се тичу повреде изборног права. Тужилаштво мора да испита тачност информација које имамо", саопштио је УЗУЗ.

То удружење је навело да кривични поступак не сме да се заврши на кажњавању актера са снимка, већ је потребно ићи ка врху пирамиде.

"У питању није инцидент, већ организовано кршење изборног процеса. Током изборног дана у Шапцу су наши активисти обилазили бирачка места. На скоро свим изборним местима налазила су се лица са списковима и криминогеног понашања. А у једном моменту је дошло и до вербалног напада на председника УЗУЗ-а и активисте који су се налазили са њим", пише у саопштењу.

УЗУЗ је навео да је покренута онлајн петиција где траже да се испита на који су начин изборне листе скупљале подршку увођењем софтвера којим ће свако моћи да провери да ли се налази међу потписницима одређених листи.

"Захтев су потписали Весна Ракић Водинелић, Драгор Хибер и Саво Манојловић. Постоји озбиљна сумња да гурањем фиктивних листи власт убацује своје чланове у бирачки одбор чиме у потпуности контролише изборни процес. Не можемо говорити о легалности избора док се не утврди истина о потписима", наводи УЗУЗ.

нова.рс/Н1

Најчитаније