недеља, 19 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Бивша амбасадорка: Не постоји ни један разлог због којег би Путин посетио Србију

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Не може се на основу навода о отказивању једне председничке посете доносити закључак о промени спољне политике једне светске силе, нарочито што сада не постоји ни један разлог због којег би председник Русије Владимир Путин посетио Србију, изјавила је некадашња амбасадорка Србије у Москви Јелица Курјак.

 

Курјак је рекла да јавност о томе није ни имала пуно информација, осим оних из кабинета председника Србије Александра Вучића. Иако, како је рекла, "то не значи да му не верујемо, али изостале су информацију зашто Путин долази, који је повод".

"Ако имате стабилне, пријатељске, традиционалне и корисне односе са неком земљом, онда је природно да се председници често видјају, али не толико често колико је то било измедју Русије и Србије. Када председник неке земље долази у посету то је или нека ванредна ситуација, или неки нови економски, политички или војни пројекат, или је посета редовна, али не сваки час", рекла је Курјак.

Она је додала да то што се очекивало да ће Путин доћи чим га позову, не значи да ће доћи, али не мора нужно да значи захлађење односа или незадовољство руске стране.

Курјак је објаснила да "обележавање Дана ослободјења Београда није неки разлог за присуство председника једне светске силе", те да је потпуно другачије кад председник Србије присуствује у Москви Дану победе над фашизмом "због општег значаја тог датума".

Као највећи проблем Курјак види недостатак јасне спољне политике Србије.

"Ми немамо јасно дефинисан развој земље, шта хоћемо, како, за кога се везујемо, већ се дружимо са свима, а од политике несврстаних коју је водила СФРЈ времена су се много променила. Мислим да то 'играње на све стране' није вештина водјења политике, већ тражења спаса, партнера, могућности да нам неко помогне, да економски станемо на ноге, да се можда политички ;дефинишемо", рекла је Курјак.

Додала је да сматра да сви државници треба да долазе у Србију као највећу земљу на Балкану, али да то не значи да Србија због тих посета мења политику.

"Ако додје француски председник Емануел Макрон, кажу да мењамо политику, ако је наш председник отишао у Америку да тражи помоћ око Косова, онда смо ми напустили ЕУ, а у ствари то су само тумачења јавности јер јасне званичне политике нема", рекла је Курјак.

Позивајући се на незваничне изворе из дипломатских кругова, лист "Данас" је објавио да Путин неће посетити Београд у октобру, како је раније најављивано.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније