понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нови мандат директору који је поклонио 100 хектара земљишта "Линглонгу"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Влада Србије 18. невембра донела је одлуку да на место директора Републичке дирекције за имовину Републике Србије поново постави Јована Воркапића, који се на тој позицији налази од 2013. године. Воркапић је јавности познат по томе што је потписао уговор на основу којег је "Линглонг" постао власник скоро 100 хектара парцеле на којој ће се градити фабрика аутомобилских гума. Уговор је потписан 28. марта 2019. године, а у име "Линглонга" потписао је власник Ванг Фенг.

 

Република Србија је (на основу закључка Владе Републике Србије) кинеском инвеститору, компанији "Схандонг Линглонг Тире Цо, Лтд.", за потребе изградње фабрике, пренела 97 ха 64 а 09 м2 грађевинског земљишта.

Град Зрењанин је крајем јула 2019. године расписао нови оглас о продаји грађевинског земљишта. У зони "Југоисток", у којој се налази земљиште поклоњено Линглонгу, продају се парцеле по почетној цени од 943,5 динара за квадратни метар. То значи да земљиште поклоњено "Шандонг Линглонгу" вреди најмање осам милиона евра, писала је Нова економија.

Занимљиво је и да се Републичка дирекција за имовину оглушила на захтев да достави копију уговора потписаног са власником "Линглонга" на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, чак и након Решења Повереника за информације од јавног значаја којим јој је то наложено.

Воркапић је први пут за директора Републичке дирекције за имовину изабран 2013. године, а медији су тада истицали његову повезаност са бизнисменом Миланом Беком и одређеним приватизацијама. Други мандат ће му трајати пет година, односно до 2026. године.

- Влада Србије, која своју борбу против корупције заснива на извештајима Верице Бараћ, именовала је за директора Републичке дирекције за имовину Јована Воркапића, који је као адвокат Милана Бека и Луке Београд претио тужбом Бараћ због објављивања докумената везаних за Луку - објавио је тада антикорупцијски сајт Пиштаљка.

Воркапић је, осим директорске плате од 171.500 динара, добијао и плату као члан Надзорног одбора аеродрома "Никола Тесла" нешто више од годину дана, и то у износу од скоро 325.000 динара.

Такође, Агенцији за спречавање корупције није доставио извештај још од 2017. године. Режимски таблоид Курир нападао је Воркапића 2017. због, како су навели, сумњиве продаје државних вила будзашто.

- Реч је о, како сазнајемо од добро обавештеног извора, 17 вила које су на најатрактивнијим локацијама у граду, као што су Дипломатска колонија и Улица Београдског батаљона, где један квадратни метар кошта најмање између 1.500 и 2.000 евра. Како незванично сазнајемо, полиција истражује директора Републичке дирекције за имовину Јована Воркапића и његову групу - написао је тада Курир.

За време његовог мандата реновирана је и вила Јованке Броз у коју се уселила премијерка Ана Брнабић, а цена реновирања износила је 34 милиона динара.

По свему судећи, Јован Воркопић је још један од мора СНС кадрова који ради искључиво у интересу владајућег режима, а заузрат прима плату од 1.500 евра, коју, наравно, плаћају грађани ове земље.

Директно.рс

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније