четвртак, 09 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ОТКРИВАМО Овде ће да прште откази

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Највише отказа у управи и комуналним предузећима за три месеца пљуштаће у Јагодини, Лесковцу, Нишу, Димитровграду, Зајечару и Крагујевцу.

Локална власт у овим градовима годинама је запошљавала шаком и капом, а по свему судећи тако ће од септембра сада морати и да отпушта. Министарка државне управе Кори Удовички саопштила је недавно да из државног сектора иде 4.600 људи, док на локалу отказе треба да очекује 4.500 запослених.


Иако највећи број њих ради у комуналним предузећима, у општинама попут Јагодине, Ниша, Лесковца и Крагујевца огроман је вишак у администрацији.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић није желео да коментарише бројно стање у управи. Како нам је објаснио, нацрт закона о максималном броју запослених је на јавној расправи, те је неозбиљно у овом тренутку износити било какве коментаре.


Подаци о броју запослених у овој општини нимало нису неозбиљни. Наиме, законом из 2009. о максималном броју запослених у локалним самоуправама за Јагодину је одређен плафон од 357 људи. Међутим, последњи подаци Министарства финансија из јануара ове године показују да тај град има вишак од чак 196 људи и то само у локалној управи.


Слична ситуација је и у Нишу, где је у односу на оно што им је одређено као максимум запослено 155 радника више. Зајечар је такође једна од општина у којој се запошљавало шаком и капом и налази се на списку првих десет најнерационалнијих. Градоначелник Велимир Огњеновић каже да је прекобројних највише у комуналним предузећима.

Свака пета општина по закону
Звучи невероватно, али у Србији постоје градови и општине које ће талас отпуштања мимоићи, бар што се тиче јавног сектора. Разлога за страх неће имати запослени у администрацији и комуналним предузећима у Сремским Карловцима, Параћину, Новој Црњи, Книћу... Подаци Министарства државне и локалне самоуправе показали су да је свега 20 одсто општина и градова у Србији поштовало Закон о максималном броју запослених.

Министарка Кори Удовички недавно је најавила да ће на локалу без посла остати 4.500 људи


- Ми смо већ донели налоге о систематизацији, чека се усвајање закона и одлука Владе - каже Огњеновић за “Блиц”.

После рационализације - оптимизација

Светска банка није имала удела у првом таласу рационализације, али ће га имати у наредној фази коју зову оптимизација, сазнаје „Блиц“. ММФ је као услов за склапање аранжмана тражио од Србије да смањи број запослених за 15 одсто у наредне три године. Сваке године по пет одсто. Тај проценат је у овој години ипак мањи. Део запослених у јавном сектору буквално су спасли они који су отишли у пензију прошле године. У процени броја прекобројних, Министарство за државну и локалну самоуправу руководило се управо Законом о максималном броју запослених из 2009, али су у рачуницу укључили и јавна предузећа, пошто су она била мека за партијске кадрове. Процена је да из јавног сектора само у овој години треба да оде 9.000 људи.

Бојана Анђелић    Блиц

Најчитаније