ПОМОР КОД ВРШЦА Животиње пронађене мртве на њиви угинуле из ДВА МОГУЋА РАЗЛОГА | Жиг Инфо

ПОМОР КОД ВРШЦА Животиње пронађене мртве на њиви угинуле из ДВА МОГУЋА РАЗЛОГА

Разлози за угинуће више од 70 животиња, махом птица, у њиви крај Вршца могли би да буду забрањени карбофуран, инсектицид на који се за сада сумња или вирус грознице Западног Нила, последњи су подаци ветеринара, надлежних у покрајинском Заводу за заштиту природе, али и у Министарству пољопривреде.

Пре две недеље, подсетимо, угинуло је 55 голубова, шест гугутки и зеба, шест коза и мачка.

Према информацијама до којих је „Блиц“ дошао у Ветеринарском специјалистичком институту у Панчеву, још трају анализе како би се утврдило шта је убило те животиње, махом птице, али се сумња на неко средство за заштиту биља или грозницу западног Нила.

Da li ju je ubio virus ili otrov?

Ветеринари панчевачког ветеринарског института изашли су на терен већ првог дана угинућа и резултате анализа очекују најраније за седам до 10 дана, када ће се тачно знати да ли је пшеница, коју су птице појеле, третирана забрањеним карбафураном или је у питању вирус грознице Запасног Нила.

Др Александар Живуљ, специјалиста за епизитологију у Ветеринарском специјалистичком институту у Панчеву, каже за „Блиц“ да у овом часу не могу да се искључе обе сумње.

Koze nisu otrogvane

– Чим се десило угинуће толиког броја птица изашли смо на терен. Тренутно се раде анализе на грозницу Западног Нила, док, са друге стране, није отклоњена ни сумња да су се птице отровале и семеном пшенице. Наиме, током обдукције тела угинулих птица у свакој смо пронашли, односно у њиховом дигестивном тракту, пшеницу пребојену у розе са те њиве где су јеле – наводи др Живуљ за „Блиц“.

Према његовимн речима, лешеви птица биће послати у покрајински Завод за заштиту природе како би се урадиле токсиколошке анализе, односно на отрове.

– Са друге стране, шест коза нису угинуле од тровања, већ од инфекције – наводи др Живуљ и додаје:

Козе нису отроване

– Анализе су показале да узрок њиховог угинућа није отров, нити су у њиховим органима за варење пронађена зрна пшенице, као што је то био случај код птица. Козе је усмртила ентеротоксемија, изазвана бакетријом клостридијом – наводи саговорник „Блица“.

Uginula ptica

Чекамо лешеве птица

Истовремено, у покрајинском Заводу за заштиту природе потврђују за „Блиц“ речи колеге из Панчева и наводе да да су обавештени да су лешеве птица преузели ветеринари панчевачког ветеринраског института, а због сумње да су угинуле од грознице Западног Нила.

– Очекујемо да Заводу буду прослеђени лешеви како би се урадиле и токсиколошке анализе – наводе у Заводу за „Блиц“.

Министартво пољопривреде: Чекамо резултате анализа

Министарству пољопривреде кажу за “Блиц” да чекају резултате анализа које ће бити готове најраније за седам дана.

– Док се анализе не заврше не можемо да спекулишемо од чега су све те животиње угинуле, односно да ли су отроване и чиме или је узрок вирус грознице Западног Нила – навели су надлежни.

„Боја зрна не може да покаже који је отров у питању“

Катарина Кринуловић, извршна директорка Удружења иностраних произвођача средстава за заштиту биља „Сецпа“, каже за „Блиц“ да розе боја зрна пшенице не може да укаже које је средство за заштиту биља употребљено и да ли је у питању забрањени карбофуран или неко друго средство.

– Боја се додаје да би се знало које је зрно третирано неким средством. Некад је розе, некада је нека друга боја у питању. Карбофуран је забрањен код нас, али и свуда у свету од 2014. године.

Он је изазивао такав помор животиња због чега је и забрањен. Са друге стране, имамо други проблем – илегално тржиште. Наше пољопривреднике стално обавештавамо о томе и указујемо на све опасноти – наводи саговорница „Блица“.

Према њеним речима, требало би да се сачејкају токсиколошке анализе.

– Легално се пшеница третира различитим средсвима, сада, углавном, за сузбијање гљивица. Уколико се утврди да је разлог помора птица и других животиња илегално средство, попут карбофурана, онда је у питању кривично дело – навела је Катарина Кринуловић.

Р.Бриза   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Заједничко обраћање за јавност Србије из Палате Тријанон Версај Председник младе Војводине Рајица Панић и Ђорђе Вишекруна

Заједничко саопштење за јавност: Дана 08.08.2018. У Паризу сам се састао са чувеним Председником Младе Војводине Рајицом Панићем, најближим сарадником др Милана Парошког, који је ...