ПОНОВО ИЗБОРИ И ПОНОВО НАЈАВА Систем за наводњавање у Пударцима се стално пушта у рад пред изборе (ПОРЕЂЕЊЕ) | Жиг Инфо

ПОНОВО ИЗБОРИ И ПОНОВО НАЈАВА Систем за наводњавање у Пударцима се стално пушта у рад пред изборе (ПОРЕЂЕЊЕ)

Прошле године у фебруару месецу, пред локалне и републичке изборе из ГО Гроцка најавили су пуштање у рад система „кап по кап“ у Пударцима.

У обавештењу Инфо службе ГО Гроцка из крај фебруара 2016. године наводило се следеће:

-На иницијативу председника градске општине Гроцка организован је састанак са директорком Снежаном Врачар из Секретаријата за привреду – одсек за пољопривреду, техничким директором Владимиром Баталовићем из ЈВП „Београд воде“ и Небојшом Гашићем и Душаном Марчетом такође из одсека за пољопривреду. Испред општине састанку су присуствовали председник општине Стефан Дилберовић, заменик председника скупштине Зоран Костић и директор ЈП „Водовод и канализација Гроцка“ и неки од пољопривредника који су заинтересовани за прикључивање на систем наводњавања кап по кап.

Састанак 2016. година

Како су тада навели још из Инфо службе ГО Гроцка, почетком марта ће се организовати обука и проба пуштања система кап по кап и пуњење бунара како би се отклонили евентуални технички недостаци обзиром да ће систем кап по кап профункционисати у наредних месец дана а сви заинтересовани пољопривредни произвођачи биће накнадно обавештени о прикључку, начину плаћања и добиће одговоре на све питања.

ГРОЦКА ГОДИНУ ДАНА ПОСЛЕ

Од најављеног из 2016. године ништа није остварено. За почетак априла 2017. године расписану су председнички избори у Србији. У Гроцкој, поново најава система „кап по кап“.

-Данас је председник општине, Драгољуб Симоновић угостио директорку Управе за пољопривреду при градском Секретаријату за привреду, Снежану Врачар.Тема састанка је била завршетак и пуштање у рад система за наводњавање на јужном делу општине који је делимично изграђен. Предлог општинског руководства је да се систем пребаци у надлежност локалне самоуправе која и има највише интереса да тај систем заживи.

Састанак, март 2017.године

По предлогу би систем требао да се пребаци на управљање ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка уместо ЈП „Београдводе“ са чиме су се представници Управе за пољопривреду начелно сложили. У наредном периоду ће се извршити економска анализа исплативости система будући да ће се цене прикључка на систем формирати искључиво на тај начин да систем буде одржив. На систему неће бити никакве зараде, већ се ће цена формирати тако да трошкови рада и одржавања система буду покривени, наводи се у обавештењу Инфо службе ГО Гроцка 10 марта 2017. године.

Међутим, ово нису једине најаве о пуштању у рад система за наводњавање у Пударцима. Систем је по задњим подацима требао бити пуштен у рад пре две године, када се изграђивала друга, трећа и четврта етапа (дистрибутивни правци 2, 3, и 4) .

КАКО ЈЕ НАЈАВЉИВАНО ПУШТАЊЕ У РАД –ОВДЕ

Према сазнањима Жиг Инфа, извођачу радова који је у току претходне две године обављао радове на „секундарној“ инсталацији овог система за наводњавање у Пударцима, није исплаћен новац за урађени посао. Радови су престали због неисплаћеног дела посла, а ГО Гроцка није постигла договор да се радови наставе. Извођач радова није хтео да пристане на уверавање да ће им новац бити исплаћен. Такође, „секундарни“ водовод није урађен до самог базена, већ је ова даза урађена по технички чудном систему.

Наиме, извођачи радова су радове изводили од крајњих тачака ка почетној, тако да цела цевна инсталација није ни прикачена на базен. У завршној фази то је требало бити урађено, али извођач радова није добио новац те је са радовима престао. Остало је нејасноћа и око уградње цевовода кроз главне улице, где се извођач радова није могао уклопити у понуђену цену.

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо