ПОРЕЗ НА ПСЕ?! Хоће ли и код нас власници љубимаца плаћати 100 ЕВРА годишње држави? | Жиг Инфо

ПОРЕЗ НА ПСЕ?! Хоће ли и код нас власници љубимаца плаћати 100 ЕВРА годишње држави?

Власници паса у Хрватској могли би од 1. јануара 2017. године да плаћају за своје љубимце порез држави, а на друштвеним мрежама већ се повела дискусија о томе да је слична ствар могућа и у Србији, Босни…

Власници паса у Хрватској могли би од 1. јануара 2017. године плаћати за своје љубимце порез држави од 100 еура. Наиме, држава планира до тога датума да донесе Закон о заштити животиња, а управо је оваква одредба саставни део тог предлога. Да ли ће ова иницијатива добити зелено светло и постоји ли могућност да се, након Хрватске слична иницијатива појави и у Србији и Босни видеће се наредних дана и месеци, тек на друштвеним мрежама већ се повела дискусија о неопходности заштите животиња на неки други начин, а не увођењем пореза који ће пасти на терет оних који брину о животињама.

Јавна расправа о предлогу закона је завршена, а Министарство пољопривреде још увек обједињује коментаре. Уколико се држава одлучи да уведе овај порез, он би могао да захвати око 350.000 људи, колико је регистрирано власника паса.

Foto: Telegraf

Бранка Буковић-Шошић, начелница Одељења за заштиту животиња у Министарству пољопривреде, сматра да би увођење оваквог пореза послало поруку власницима паса да треба да осигурају контролу размножавања својих љубимаца.

Овакво решење подржавају и друга удружења за заштиту животиња. Тако је удружење “Пријатељи” животиња на својој интернет страници објавила да подржава увођење такозваног пореза на псе и да су подржали предлог Јурице Амброжића, из загребачког Градског одељења за пољопривреду и шумарство.

Foto - ilustracija: Pixabay

Амброжић се позвао на примере Аустрије и Немачке у којима постоји сличан порез, али је он у надлежности Министарства финансија, а не пољопривреде.

Удружење сматра да би увођење таквог пореза довело “до боље контроле микрочипирања паса, а све у сврху смањења напуштања паса и веће одговорности за њих.

Foto: Telegraf

Телеграф.рс / Извор: Слобода Далмација

Коментари

Коментари


Препоручујемо