ПОЖАР БЕСНИ ОКО МИОНИЦЕ Мештани страхују, ватра на 200 МЕТАРА ОД КУЋА, све наде полажу у ХЕЛИКОПТЕР | Жиг Инфо

ПОЖАР БЕСНИ ОКО МИОНИЦЕ Мештани страхују, ватра на 200 МЕТАРА ОД КУЋА, све наде полажу у ХЕЛИКОПТЕР

„Од кише нема ништа још ко зна колико дана, све наде се полажу сада у тај хеликоптер, јер је ватра већ на 200 метара од првих кућа“, причају мештани Планинице, који су од понедељка поподне сведоци шумског пожара на падинама Маљена и Сувобора.

Тада се на веома неприступачном терену, на планинској коси на око 600 метара надморске висине, запалило ниско растиње, остаци некадашње, посечене шуме на површини од око 50 хектара. Изгледало је да ће ватрогасци успети да се изборе, пошто су копањем канала привремено „пресекли“ ширење ватре на државну четинарску шуму „Маљен 1“, али је онда у уторак дунуо ветар и поново распирио ватру.

-Терен је веома неприступачан и практично без прилаза за возила и механизацију. Две ноћи поприлична сија од ватре која букти на косини, тако да спавања и због страха нема, јер је у уторак ватра била на 500, а сада је већ на 100 метара од кућа најближих тој косини. И пре 17 година је био пожар на Маљену који је трајао данима, па је и поред свих напора људи угашен тек када је пала киша. Кише сада ни у најави нема, тако да су све очи упрте у хелихоптер који би гасио овај пожар – прича за „Блиц“ Зоран Ускоковић из Планинице.

Услови за ангажовање хеликоптера МУП-а, за који је већ понтиран резервоар са водом из реке Паклешнице, као и за ангажовање полиције и војске, створени су пошто је Општински штаб за ванредне ситуације у Мионици прогласио ванредну ситуацију у Планиници, Горњем Лајковцу и Брежђу.

У гашење шумског пожара на Сувобору и Маљену, уз постојеће екипе ватрогасаца из Ваљева, Мионице и Љига, као и Шумске управе „Борања“, укључене су нове посаде са возилима и људство комуналног предузећа из Мионице.

– Практично, данас је неопходно да се стихија локализује и спречи њено ширење ка четинарском комплексу „Маљен 1“ и туристичком насељу Дивчибаре на Маљену, односно кућама у најугроженијим селима – причају ватрогасци.

Цистерне за ватрогасце, како по воду не би морали да иду у Ваљево или Мионицу, лоциране су на путевима Мионица – Дивчибаре и Ваљево – Рајковић – Дивчибаре.

П. Вујанац , Ј…     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ ЈКП СЕЧАЊ.

Отворено писмо директору ЈКП Сечањ. Поштовани господине Вилићу. Ево сведоци смо да већ дуже време искључујете воду становницима општине Сечањ због дуговања. Грађани општине Сечањ ...