ПОСКУПЕЛО ЈУЖНО ВОЋЕ: За килограм афричких поморанџи потребно 240 динара | Жиг Инфо

ПОСКУПЕЛО ЈУЖНО ВОЋЕ: За килограм афричких поморанџи потребно 240 динара

ИЗНЕНАДНО поскупљење поморанџи, за многе омиљеног „зимског“ воћа, изненадило је потрошаче. Пре само месец дана, килограм је коштао 130 динара, а пре десетак дана та цена је скочила чак на 240. Добављачи објашњавају да цитрусе сада увозе из далеких крајева, па су зато и цене воћа у рафовима више.

– Одједном су поморанџе само поскупеле – прича Милица К. – Једног дана сам их платила 130, а три дана касније 240! Скоро па дупло. Обишла сам неколико маркета како бих пазарила килограм негде где су јефтиније.

Како објашњавају добављачи, поморанџе које смо јели до пре месец дана стизале су са Медитерана, па им је зато цена била нижа. Оне које се сада налазе у маркетима широм града, стижу из Египта или Јужне Африке. При крају сезоне, пре него што почне њихов увоз са југа Европе, наранџе ће у наше крајеве стизати и из Јужне Америке.

Цена поморанџи у маркетима тренутно варира од 180 до 240 динара за килограм, па штедљиви купци прате акције и обилазе продавнице. Ни друго цитрусно воће не заостаје са ценом, а у већини маркета тренутно су најјефтиније мандарине које коштају од 80 до 140 динара.

ЦЕНОВНИК

Поморанџе од 180 до 240

Лимун од 170 до 219

Грејпод 180 до 255

Киви од 90 до 160

Мандарине од 80 до 140

Нар од 250 до 360 динара

Коментари

Коментари


Препоручујемо

„Фарма“ или Загорка Доловац?

Зашто није поново изабран основни тужилац у Младеновцу Драган Јовановић. Убеђен да га је коштала оптужба против републичке тужитељке Доловац ОД расписивања конкурса за избор ...