Прелиставамо предратне листове Време и Правда – 15. август 1938. године Сестре у огласима траже браћу ради брака | Жиг Инфо

Прелиставамо предратне листове Време и Правда – 15. август 1938. године Сестре у огласима траже браћу ради брака

На насловним странама у југословенској штампи већ неко време доминирају односи између Совјетске Русије и Јапана. Поред тога, овог пута у првом плану је посета Мачека Београду.

Време, на данашњи дан 1938. године, позивајући се на лондонску штампу, говори о неуобичајеној и веома занимљивој бизнис идеји једног младића. Он је у огласу навео да успешно растерује духове и друге авети из уклетих замкова.

„Поштована господо, у немачкој штампи сам прочитао да у Енглеској има 150 уклетих замкова који се због тога не могу продати. Ја гарантујем да за кратко време могу да растерам све те духове, ако ми сопственик буде ставио на расположење замак. Плату ћу тражити тек кад се буде констатовало да је моја операција успела…“

Из Аустралије долази вест да припадници племена Аранка пију људску крв како би остали здрави и повећали своју снагу. У централној Аустралији налази се седиште мисионара који домаће становништво подучавају пољопривреди.

Када је нестало троје људи, свештеници позивају детектива који је открио да су несрећни људи послужили за обављање религијских ритуала овог племена, који су део њихове традиције дуже од стотину година. Жена, која је то иницирала је ухапшена.

Натприродне и мистичне теме у овом броју Времена су заступљеније, тако да вам преносимо причу о врачари Марији Шајн, која је унесрећила бројне служавке у Београду.

Лист преноси да је несрећне девојке својом магијом Марија опчинила тако да са њима ради шта хоће. Она је од њих захтевала да јој доносе новац како би умилостивила виле, а прича се да су две сестре чак продале кућу како би је исплатиле. Врачара је од раније позната полицији, када је одслужила пет година затвора због сличних превара.

Правда 15. августа пре 80 година доноси вест да је Нови Сад на путу да постави рекорд у црној статистици несрећа, самоубистава и туча.

Иако се град лепо развија, становништво убрзано расте и већ је достигло осамдесет хиљада а инфраструктура чини град све лепшим, Новосађане је погодио малер који не могу тако лако да контролишу. Велике суше и врућине лети, отежавају живот. Током летњих месеци прашина преплави град, а поливањем улица не могу се изборити са њом. Онда проблем стварају кише које од исте те прашине направе блато.

У Лондону се одржава Светски конгрес атеиста, многе земље шаљу делегате а међу њима и Русија у којој је атеизам знатно распрострањен. Руски атеисти би желели да конгрес има чисто социјалистички карактер, те да се остали искључе из њега.

Помало бизарна вест стиже из Њујорка. Сестре, идентичне тројке, објавиле су оглас да траже браћу која су попут њих ради брака. Убрзо су се они и јавили, после живе преписке и упознали, а први брак је већ склопљен.

Лист Данас свакога дана прелистава главне вести на данашњи дан пре 80 година, тачније 1938. године. Предмет анализе су дневни листови Време и Правда, који данас не постоје. Идеја јесте да се читаоци врате у прошлост, да са временске дистанце виде како су изгледале вести, али и како су новинари, па и сами суграђани, размишљали у Србији у турбулентном периоду између два рата и пред сам почетак Другог светског рата. Поред политичких вести, објављиваћемо и друштвене, економске, али и вести из домена забаве и спорта.

Пројекат је реализован у сарадњи и уз материјал из дигиталне архиве Народне библиотеке Србије и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Милош Ђошић    Данас

 

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо