Преминуо Владета Јеротић | Жиг Инфо

Преминуо Владета Јеротић

Академик Владета Јеротић преминуо је јутрос у Београду у 95. години.

То је на свом Фејсбук налогу објавила Задужбина Владете Јеротића, чији је он био оснивач.

Сахрана Владете Јеротића биће одржана у четвртак у 14 часова на Новом гробљу у Београду.

Владета Јеротић био је истакнути српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита и академик САНУ.

Рођен је 1924. године у Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, а затим је специјализовао неуропсихијатрију, док је психотерапију специјализовао у Швајцарској, Немачкој и Француској.

Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења београдске болнице „Др Драгиша Мишовић“. Од 1985. до пензионисања, као професор по позиву, предавао је Пасторалну психологију и медицину на Православном богословском факултету у Београду.

Vladeta Jerotić na dodeli nagrade u Narodnom pozorištu

Академик проф. др Владета Јеротић развио је обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области психоанализе, психотерапије, религије и филозофије. Такође је одржао бројна предавања на теме из поменутих области у готово свим већим градовима Југославије, а повремено је држао предавања у Београду и широм Србије.

Био је члан Удружења књижевника Србије, Медицинске академије и САНУ. Написао је 32 књиге.

Много пута је награђиван. Тако је прошле године постао добитник почасне дипломе „Народни учитељ“, Факултета педагошких наука у Јагодини, која се додељује „за посебан допринос развоју образовања и афирмацији факултета“. Исте године, заједно са Миланом Плетелом, добио је Велику повељу „Бранковог кола“ за „непрекинуту и узвишену сарадњу“ током протекле три деценије, како је тада наведено у саопштењу „Бранковог кола“. Награда за животно дело „Доситеј Обрадовић“ уручена је Јеротићу 2014. ходине у Народном позоришту у Београду.

Тањуг/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо