Пресуда за незакониту доделу државних станова: Кертес, Ивковић и Кнежевићева ослобођени оптужби | Жиг Инфо

Пресуда за незакониту доделу државних станова: Кертес, Ивковић и Кнежевићева ослобођени оптужби

То је првостепена пресуда, изречена након 15 година од покретања овог процеса 2002. године, од којег је суд у среду раздвојио поступак против супруге некадашњег председника СРЈ Мирјане Марковић и још троје оптужених.

Трошкови тог кривичног поступка падају на терет буџетских средстава.

Суд је, разматрајући доказе које је тужилаштво предложило, који су пре свега писани докази, нашло да се из њих не може поуздано закључити да су окривљени извршили кривична дела за која се терете.

Према ставу суда, тужилаштво у конкретном случају није доказало да је Кертес подстрекавао Кнежевићеву да изради решење којим му се додељује стан, а Ивковића да то решење потпише чиме би му омогућили прибављање имовинске користи.

На данашњу пресуду тужилаштво има право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.

Тужилаштво Кертеса терети да је Ивковића, који је био председник Владине Комисије за доделу станова, и Живковићеву, као члана те комисије, подстрекавао да му доделе стан иако према закону за то није испуњавао услове, јер је већ био власник откупљених станова.

Што се тиче Мирјане Марковић, њој ће суђење бити настављено 22. фебруара.

Марковићевој се суди у одсуству за кривично дело злоупотреба службеног положаја подстрекавањем, јер је у бекству и за њом је расписана међународна потерница.

Зато се на оптуженичкој клупи у фебруару могу очекивати само још Живка Кнежевић, којој се суђење наставља за друга кривична дела, затим Милош Лончар и Данило Пантовић.

Према оптужници, Марковићева се терети да је као председница Дирекције ЈУЛ-а Живку Кнежевић подстрекла да додели стан дадиљи свог унука Илони Пешић, иако она није испуњавала законом предвиђене услове.

Представници Генералног тужилаштва Руске Федерације 2010. године саопштили су да она у тој држави ужива статус политичке избеглице и да не може да буде ухапшена по потерници српског Интерпола, која је расписана за њом 2005. године и још је на снази.

На тој оптужници је и некадашњи шеф Државне безбедности Јовица Станишић, али је суд донео одлуку о прекиду поступка против њега, због поновљеног суђења за ратне злочине који се против њега води пред Механизмом у Хагу, који је наставио рад недавно затвореног Хашког трибунала.

RTS.RS! Izvor vesti

Коментари

Коментари

Препоручујемо

УЖАС У ПОЖАРЕВЦУ Пронађена мртва беба у ћелији, осуђеница покушала да се убије

Испод кревета осуђенице Казнено-поправног завода за жене у Пожаревцу, Злате Станимировић (38) из Ниша, полиција је пронашла беживотно тело новорођенчета, после њеног неуспелог покушаја самоубиства ...