ПРЕВРТЉИВИ ПОЛИТИЧАРИ Јуче најближи сарадници, а данас љути противници | Жиг Инфо

ПРЕВРТЉИВИ ПОЛИТИЧАРИ Јуче најближи сарадници, а данас љути противници

Политичка сцена у Србији доказ је да када су политички циљеви и поени у игри, љубави нема ни међу блиским пријатељима, ни сарадницима, па чак ни међу кумовима.

Доказ за то је Војислав Шешељ, који је заправо кум са два најмоћнија човека у држави: премијером Александром Вучићем и председником Републике Томиславом Николићем.

Вишегодишња заједничка политичка борба, док су сви били “велика срећна радикалска породица”, завршила се Хагом за Шешеља, а највишим државним функцијама за Николића и Вучића, који су 2008. окренули леђа и СРС и Шешељу, за кога је то био почетак политичког краја.

Политика је дошла главе још једном Шешељевом кумству – оном са Вуком Драшковићем. Иако су заједно чак направили странку и на крилима тог пријатељства Драшковић крстио Шешељевог сина Николу, тиква је пукла врло брзо, такође због политике.

Политика је била заједнички именитељ, али и разлог распада савеза ДС и СПС, односно доброг односа двојице лидера ових странака Бориса Тадића и Ивице Дачића, који се 2012. приклонио напредњацима. То је био први ударац за Тадића, а други је дошао из његове сопствене странке, када је без борбе изгубио страначке изборе, напустио ДС и основао своју странку.

Од тапшања по рамену и дивљења до окретања леђа

Борис Тадић и Ивица Дачић

Шта је некада било: Захваљујући коалицији са ДС, којој је кумовао Тадић, СПС са Дачићем на челу се враћа на власт. Влада ДС и СПС потрајала је цео мандат. У јавности су се често грлили, срдачно поздрављали, играли кошарку…

Изјаве после разлаза:

Тадић: Имао сам Ивицу Дачића који није искључивао рат као опцију, и неколико пута сам му говорио да не ради то.
Дачић: Имао је прилику, сам је упропастио, изгубио је од Николића кога сада омаловажава.
Дачић: Истина је оно што је Шарић причао на суђењу (да му је бивша власт нудила нагодбу – да оптужи лидера СПС и добије 10 година затвора).
Тадић: Не остаје ми ништа друго него да закључим да се Дачић оваквом изјавом упетљао у сопствене лажи или да је имао контакт са Шарићем и његовим сарадницима.
Дачић: Нећу имати проблем да сарађујем са Тадићем ако уђе у реконструисану владу.
Тадић: Никада нећу у Владу са Дачићем.

Шешељ, Николић, Вучић

Шта је некада било: Пријатељи, саборци, кумови… Николић је у златно време СРС био и Шешељев заменик, други човек странке, а Вучић генерални секретар странке. Иако је Николић до марта 2008. тврдио да је “много часније и поносније бити број два у СРС него број један у свим осталим странкама”, пола године касније оснива СНС и постаје њен председник.

Изјаве после разлаза:

Шешељ: Мене је срамота што је Николић годинама уживао моје неограничено поверење. Са Николићем је готово у сваком погледу. Николић и Вучић ће прихватити независност Косова.
Николић: Од полиције сам сазнао да је Шешељ наручио моје убиство. Није свеједно када имате посла са монструмом на кога ће он да се обруши.
Вучић: Онај из Хага, осим што је монструм, истовремено је и мали миш који хоће да наруши углед СНС. Он је обичан лажов, што би рекао Тома Николић, познавали смо тог човека.

Шешељ и Драшковић

Шта је некада било: Драшковић и Шешељ су 1989. заједно основали странку Српска народна обнова, али су се врло брзо политички сукобили и странка се поделила. Ипак, та љубав је потрајала толико да је Драшковић стигао да крсти Шешељевог сина Николу, после чега је кумство пукло. О Шешељевом бесу и нетрпељивости према Драшковићу могло се свашта прочитати у књизи из 2000. године „Наркоманија Вука манитога“.

Изјаве после разлаза:

Шешељ: Кад се нашмрче кокаина, он делује као храбар човек, а чим прође дејство, постаје кукавица. Људи који су га посећивали у затвору сведоче о његовим наркоманским кризама.
Драшковић: Црвени војвода, фашиста, зло српског народа.

Тадић и Пајтић

Шта је некада било:Дугогодишњи чланови ДС, Тадић лидер странке, Пајтић лидер војвођанских демократа и покрајински премијер.

Изјаве после разлаза:

Пајтић: Оно што је Тадић учинио странци је незапамћено и неопростиво. Тадић више критикује ДС него власт. Чак се често ограђује од те странке. ДС је изгубила изборе 2012. зато што је кренула у Европу, а грађане оставила на перону.
Тадић: Бојан Пајтић је рекао да ДС стоји иза свега што је радила у последњих 25 година, што није истина, јер се њени функционери свакодневно одричу скоро деценије током које сам ја био председник те странке.

Вучић и Радуловић

Шта је некада било: По избору за министра, Радуловић је говорио да су започете тешке реформе које су дирнуле у осиње гнездо и да не постоје притисци Вучића и других чланова Владе на рад његовог министарства. Радуловић се, међутим, на овој функцији задржао непуних годину дана, оптуживши Вучића да је главни кочничар реформи.

Изјаве после разлаза:

Радуловић: Главни кочничар свих реформи био и остао кабинет првог потпредседника.
Вучић: Стављам се на располагање државним органима да ме испитају у вези са оптужбама које је навео Радуловић. Нисам се обогатио ни за један динар, поносно излазим потпуно чистих руку.

Лана Гедошевић     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ОВАЈ АУТО ЈЕ МИНИСТАР СЛУПАО! Зоран Ђорђевић на митинг СНС-а ишао аутом који је припадао Заводу за васпитање деце и омладине из Београда

Ауто који је уништен у саобраћајној незгоди коју је пре две вечери доживео министар рада Зоран Ђорђевић, када се враћао са митинга Српске напредне странке, ...