Пронађене ФОТЕЉЕ украдене из Скупштине СРЈ 5. октобра, а једна од њих у овом МЕСТУ у Гроцкој! | Жиг Инфо

Пронађене ФОТЕЉЕ украдене из Скупштине СРЈ 5. октобра, а једна од њих у овом МЕСТУ у Гроцкој!

 

Председница Скупштине Маја Гојковић изјавила је да је парламент успео да пронађе две фотеље које су украдене приликом упада у зграду тадашње Скупштине СРЈ 5. октобра 2000. године, током демонстрација због непризнавања изборних резултата.

На конференцији за новинаре, Маја Гојковић је рекла да је једна фотеља пронађена у Калудјерици на основу анонимне пријаве, а да је полиција у том објекту пронашла и одређену количину наркотика и оружја.

Утврђено је да је фотеља недвосмислено припадала парламенту, јер је на њој чак пронађен и инвентарски број на плочици.

На другу фотељу пажњу је скренуо један службеник парламента који и после 18 година прати сајтове специјализоване за купопродају предмета и који је приметио да је једна таква фотеља недавно продата.

Маја Гојковић је навела да је она телефоном позвала продавца који је упутио на жену која је купила фотељу и која је одмах пристала да је донесе у Скупштину, јер је и сама било шокирана чињеницом да је фотеља украдена.

„Ми смо јој захвални на томе. Она није крива. А ми ћемо наставити да пратимо све сајтове и апелујемо на грађане да пазе шта купују. Ако примете инвентарску ознаку скупштине, нека се интересују код нас и нека нам помогну да вратимо то благо. Не тражимо да се идентификују, нека то раде и анонимно ако треба“, рекла је председница парламента.

Она је такође апеловала на људе који знају где се налазе неке од украдених слика да се јаве.

Маја Гојковић је навела да је приликом упада у парламент 5. октобра из тог здања, осим намештаја и разних поклона које су доносили страни државници, настало 55 уметничких слика, а да је судећи по њиховој вредности лако закључити да су лопови знали шта треба да украду.

Према њеним речима, у питању су дела Петра Лубарде, Милана Коњовића, Милића од Мачве и Зоре Петровић, чија украдена слика је била изложена у Паризу 1937. године.

Такође је додала да је на списку несталих предмета и намештај из Салона кнеза Павла од слоноваче, који је био изложен у дипломатском салону парламента.

„Мој закључак је да су људи који су ушли у скупштину знали шта узимају и краду, јер по списку ових престижних сликара, који су обележили уметност, нема сумње да ту аматери ништа нису радили“, рекла је Маја Гојковић.

 

(N1)

Коментари

Коментари


Препоручујемо