ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВЛАДЕ Просветари и синдикалци блокирали улице, САОБРАЋАЈ У КОЛАПСУ | Жиг Инфо

ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВЛАДЕ Просветари и синдикалци блокирали улице, САОБРАЋАЈ У КОЛАПСУ

Неколико стотина просветних радника и припадника синдиката јавних служби окупило се око 11.30 испред зграде Владе Србије како би изразили протест против доношења Закона о запосленима у јавним службама, што је довело до саобраћајног колапса у овом делу града.

Протетсно окупљање планирано је до 13.00, а како наш репортер јавља, због великог броја окупљених саобраћај је блокиран у два правца – Немањином од Владе ка Железничкој станици (у супротном смеру је проходно), као и на потезу Улицом кнеза Милоша до „Београђанке“.

Штрајкачки захтеви тичу се „погубног“ Нацрта закона о запосленима у јавним службама, који би према њиховом мишљењу требало хитно да се повуче из процедуре.

Осим тога, просветари траже и да се што пре потпише протокол о запосленима, који ће бити основ за повећање плата запослених у школству изнад републичког нивоа, а захтевају и повлачење из процедуре и измену свих прописа који „запослене у просвети масовно остављају без посла“.

– Имамо три главна захтева, а то су побољшање животних услова, јавно финансирано и свима доспутно образовање, као и побољшање радних права – кажу учесници протеста.

Присутни узвикују различите пароле негодовања, уз подизање транспарената са натписима попут „Не мењајте лош закон о образовању још горим“, „Довели сте нас на дно“ и слично. Кроз масу грађана вијоре се и заставе Уније синдиката просветних радника, Новог синдиката здравства Србије, Форума београдских гимназија и других.

– Нов закон треба да уреди нешто што је већ уређено. Дискриминатне одредбе ће начинити од нас надничаре без пара. Овде се данас ујединило неколико синдиката просветара и здравства са идејом да овај закон неће проћи – поручила је Јасна Јанковић, председник Уније просветних радника.

Она је додала да су власти обећале праведне платне разреде, а да такав предлог није заживео у пракси.

– Звуждук онима у згради који се нису удостојили да позову да питају за здравље, а камоли да позову на преговоре – поручила је она..

ИЗВОР: БЛИЦ

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо