Радника без руке терају да меша малтер | Жиг Инфо

Радника без руке терају да меша малтер

Милош Антуновић (39) од рођења нема шаку, али то није сметало директору ЈКП „Лепеница“ да га са посла на рампи на аутобуској станици у Баточини усмери на кошење траве, па мешање матера и на крају радове на гробљу.

Он је последњих пет дана на боловању јер има проблема са срце, а поднео је и пријаву Инспекцији рада.

– Рођен сам без десне шаке. Био сам на операцијама, а на ВМА су ми када сам био мали роконструисали кошчице које су пронашли и направили палац. Ја сам се целог живота борио, радио са једном руком. Сада више не могу. Директор ми је рекао да аутобуска станица у Баточини послује са губитком и да треба да радим друге псолове. Живим са мајком, пензионерком, а моја плата од 26.000 динара касни два месеца. Радио бих и шта стигнем и шта ми кажу, али не могу. Тример за траву тресе цело тело, ја га придржавам руком коју немам. Некад сам чистио улице, да покажем да могу. Али, ја сам инвалид и то нису послови за мене – прича Антуновић за Блиц.

Радно место на аутобуској станици, где је подизао и спуштао рампу добио је у априлу ове године. Пре тога је радио у дистрибуцији штампе. Углавном, као физички адник, али према својим могућностима. Рођен је у Приштини, низ операција је обавио, на Клиници за пластичну хирургију ВМА још 1988.године.

– Никада се нисам жалио на своју судбину. Избегао сам са Косова, са породицом. Борио сам се, радио и нисам тражио никад милостињу, па ни сада. Јесам инвалид од рођења, али никад нисам користио државну помоћ.

Нови дирекор ЈКП „Лепеница“ Драган Бојић на цео случај гледа другачије.

– Да је ваша фирма и да неко целог дана седи за џабе, да ли бисте га ви плаћали. Приход од станице је 220.000 динара, а има пет радника. Он јесте радио на дизању рампе и чишћењу, али не испалти се. Због тога мора да се пребаци на друге послове – објашњава Бојић и додаје да се „Милош не води као инвалид рада“.

– Без медицинске документације која доказује да је Антуновић инвалид, он неће бити третиран као инвалид. И поред тога што сви знамо и видимо да он нема десну шаку, без папира, он ради као сваки други радник. Он је и раније могао да ради све послове и није се жалио, али сада је настао проблем. Када донесе папире који доказују да нема шаку, добиће посебан уговор – каже Бојић за Блиц.

Предузеће има 21 стално запослена радника.

– Милош мора да иде на инвалидску комисију и да добије папире, да се утврди степен инвалидитета. На посао није примљен као инвалид рада, али је рођен као инвалид. То значи да се он не води као инвалид по уговору – објашњава шефица правне службе ЈКП „Лепеница“ Јулина Раденковић.

 Блиц/021

Коментари

Коментари


Препоручујемо