РАТНИ ВЕТЕРАНИ ПРОТИВ ВУЛИНА „Како ће нас бранити човек, који НИЈЕ СЛУЖИО војни рок“ | Жиг Инфо

РАТНИ ВЕТЕРАНИ ПРОТИВ ВУЛИНА „Како ће нас бранити човек, који НИЈЕ СЛУЖИО војни рок“

Неколико десетина ветерана ратова који су деведесетих година прошлог века вођени на територији бивше Југославије, покренули су иницијативу да се 28. јун званично у календару државних празника прогласи за Дан ветерана.

Тај захтев биће упућен ресорном Министарству одбране, наглашавају преживели ратници.

– Дан ветерана постоји у свим државама окружења, али и у многим западним земљама. Сматрамо да је потребно да се обележи тај дан, да се мртви не забораве, а да се живи поштују. Ово је прва званична иницијатива те врсте и држава мора преузети одговорност и обавезу организовања тог дана у свим градовима Србије. Бићемо упорни у намери да 28. јун званично буде државни празник – каже Ненад Станић, ратни ветеран са Кошара.

Он је нагласио да је статус ратних ветерана далеко од задовољавајућег.

– Не постоји закон који би својим одредбаама обухватио ветеране, ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца. Рецимо, ратни ПТСП синдром овде није признат за остваривање наших права, а признат је готово свуда у свету – истиче Станић.

Коментаришући именовање Александра Вулина на функцију министра одбране иако није служио војни рок, Станић је рекао да се не бави политиком, али је, ипак, нагласио да га такав избор не радује.

– Како бисмо сутра у евентуалном ратном окружењу ми искусни ратници могли да се ослонимо на човека који није служио војни рок. Питање је да ли би нам добро штитио леђа и да ли бисмо могли да имамо поверење у њега. На том месту би требало да буде неко ко је много озбиљнији и способнији – наводи Станић, истакавши да са Вулином борци из ратова деведесетих нису имали добру сарадњу ни док је био министар за рад и социјалну политику.

В. Никитовић  Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо