Разболите се за месец дана, проћи ћете јефтиније | Жиг Инфо

Разболите се за месец дана, проћи ћете јефтиније

Од како је уведен нови информациони систем (ИЗИС) у домове здравља широм Србије, грађанима се наплаћује буквално сваки улазак у лекарску ординацију.

Наиме, партиципација од 50 динара сада се мора платити за сваки преглед, па макар то било и поновно враћање до лекара опште праксе само ради издавања рецепта по препоруци специјалисте, а код кога вас је који минут раније послао управо ваш изабрани лекар. Звучи замршено?

Пример једне Београђанке сликовито објашњава како све то сада функционише због увођења новог информационог система (ИЗИС). Да је управо то разлог, потврђено нам и у Министарству здравља и у домовима здравља.

– Отишла сам код изабраног лекара због бола у уху. Случај за ОРЛ. Уз плаћену партиципацију од 50 динара и упут, одмах одлазим на преглед код ушног. И ту плаћам партиципацију од 50 динара. Лекар специјалиста ми препоручује терапију, али како он не може да издаје рецепте, процедура налаже да се вратим код свог изабраног лекара. Враћам се одмах, добијам рецепте, али и још једну признаницу и поново плаћам партиципацију од 50 динара – испричала нам је једна Београђанка која је јуче ишла на преглед у Дом здравља „Милутин Ивковић“ на Палилули.

На питање „зашто поново партиципација, није тако било раније?“, лекарка и медицинска сестра кажу да то „правило важи од данас“ уз објашњење: „Од сада буквално за сваки унос податка пацијента у компјутер, морамо да наплаћујемо партиципацију“.

Да је то управо тако, потврдила нам је др Снежана Деспотовић Кушљевић, начелница опште медицине у палилулском дому здравља.

– Радимо по Закону о здравственој заштити, по коме се партиципација наплаћује по услузи, односно по прегледу. Да ли је пацијент те услуге добио у једном дану или не, није битно. Када се заврши преглед, да ли је то први или контролни, та услуга мора да се фактурише. Сваки нови улазак у картон пацијента евидентира се као услуга, која мора да се наплати – објаснила је Деспотовић Кушљевић.

Према њеним речима, у неким домовима здравља, уколико се пацијент шаље код специјалисте, па се поново враћа изабраном лекару, добија се признаница од 100 динара.

– Зашто се раније кршио закон, не знам, али сада мора да се ради по правилу – објашњава др Снежана Деспотовић Кушљевић.

Раније, док смо имали папирне картоне, није било тако и по повратку од лекара специјалисте ради узимања рецепта на основу његовог извештаја, пацијентима се није наплаћивала „дупла“ партиципација, јер се то водило као једна посета и једна услуга. Али у дигиталној ери, ствар је другачија. Данас се свака од ових ставки наплаћује, јер компјутер „капира“ да је сваки улазак у електронски картон пацијента нова услуга која мора и да се наплати.

У Министарству здравља саветују пацијентима да се стрпе још месец дана, када ће се многе ствари поправити.

Објашњавају да нас очекује увођење електронског рецепта, када више неће бити потребно враћати се изабраном лекару, већ ће се лекови подизати директно у апотеци.

Зато, разболите се за месец дана, проћи ћете јефтиније.

Соња Тодоровић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Црвене паприке 100 динара

Тезге на пијацама шарене се од зрелих плодова поврћа и воћа. Сок од парадајза 55 динара по литру. Шљива кошта око 60 динара Коментари Коментари