РИТОПЕЧАНИ ОПЕТ ИСПАЉЕНИ Локални одборник их одговорио од протеста због престанка градње водовода | Жиг Инфо

РИТОПЕЧАНИ ОПЕТ ИСПАЉЕНИ Локални одборник их одговорио од протеста због престанка градње водовода

Ритопек – Село које се налази на свега 10 километара од центра Београда и парадоксално – непосредно уз највећи водоток у Србији нема текућу воду.

Годинама су због тога  становници били принуђени да прикупљају кишницу или плаћају енормно скуп транспорт воде цистернама. Да им несрећа буде већа, неколико пута је покренута изградња водовода али он до дана данашњег није прорадио. Многи мештани су дали и новац из сопствених средстава, али узалуд.

Прошле године блокирали депонију

Због овакве ситуације, незадовољни мештани Ритопека аутомобилима и тракторима држали  су депонију у Винчи под опсадом почетком марта 2014 године. На том протесту, директор“Водовода“ Светозар Веселиновић и тадашњи председник општине Зоран Марков обратили су се мештанима који су протестовали и обећали да ће водоводна мрежа почети да се гради за три дана. Она ће бити прикључена на мрежу у Винчи. Изградња водовода је заиста била започета а Ритопечани су се изборили и з ачак пет цистерни са пијаћом водом, којима ће бити снабдевани док се изградња не заврши. Потписан је и протокол о сарадњи Градске општине Гроцка и Београдског водовода, у циљу изградње водовода у насељу Ритопек. Овим протоколом се гарантовало обезбеђивање 5 цистерни дневно , које ће бити обезбеђене од странке ЈП „Београдски водовод и канализација“ и ЈКП „Градска чистоћа“.  Градска општина Гроцка била је у обавези  да обезбеди потребну логистику, а што се тиче прикључења појединих целина, вршила би се сукцесивно по завршетку појединих фаза, по важећем ценовнику београдског водовода.

Обећано-неиспуњено

Обећање, као и протокол трајао је врло кратко. Већ  у мају месецу исте године, када су Србију погодиле катастрофалне поплаве, број цистерни са пијаћом водом је смањен. Затим је и изградња водовода престала. Све се то дешавало у изборној години ( републички ванредни избори).

Због новнастале ситуације, мештани Ритопека  су у прошлу недељу одржали састанак у Ловачком дому и договорили се да поново крену у протесте. Међутим, локални одборник СНС-а Зоран Танасијевић –Плави тај протест је одложио, а све због обећања председника ГО Гроцка, да ће изградња започети јуче. Танасијевић је своје образложење поставио и на друштвеној мрежи фејсбук:

Изградња, али у Лештанима?

Иако је Танасијевић, како је навео, добио обећање да ће изградња водовода у Ритопеку почети јуче, то се ипак није десило. Наша редакција је обишла Ритопек јуче у току преподнева и једино што је пронашла, а у вези воде је следеће:

Од обећаних 5, спали на само једну цистерну

Сдруге стране, Инфо служба општине Гроцка је на друштвеној мрежи објавила податак да су јуче председник Градске општине Гроцка Стефан Дилберовић, шеф кабинета председника Градске општине Гроцка Сања Јовановић, председник Општинског одбора СНС Гроцка Драгољуб Симоновић,Градски одборник СНС-а Симо Чулић и представници ЈКП“ Београдски водовод и канализација“, обишли становнике улица Кремење, Петра Живковића и Бранка Ћопића у насељу Лештане. Како је наведено, у разговору са мештанима договорено је да у октобру почну радови ,у овим улицама, на реконструкцији водоводне мреже у дужини од 2 километра.

 

Председник Градске општине Гроцка Стефан Дилберовић, шеф кабинета председника Градске општине Гроцка Сања Јовановић, пре…

Posted by Грочански Гласник on петак 18. септембар 2015.

А ево како се муче мештани Ритопека (снимак од јуна 2014-те године)

 

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо