РОДИТЕЉИ МАЛИШАНА ИЗ ЛЕШТАНА ЗАБРИНУТИ У дотрајалој згради и ове године | Жиг Инфо

РОДИТЕЉИ МАЛИШАНА ИЗ ЛЕШТАНА ЗАБРИНУТИ У дотрајалој згради и ове године

НОВУ школску годину више од 250 малишана, узраста од првог до четвртог разреда, поново је дочекало у руинираном објекту издвојеног одељења Основне школе „Никола Тесла“ у Лештанима.

Монтажном објекту рок трајања истекао је пре више од три деценије, а одлагање најављеног доношења детаљног урбанистичког плана за општину Гроцка одложиће и евентуалну изградњу новог објекта на који се чека од 1979. године.

Ученици прва четири разреда ОШ „Никола Тесла“, који наставу похађају у укупно осам одељења у Лештанима, похађају наставу у неусловном здању. Из школе тврде да постоји добра воља градских и општинских структура за изградњу нове зграде, на коју се иначе чека већ пуних 37 година, али се чека усвајање планске документације за ово подручје Београда.

– Имали смо и састанак са градском секретарком за образовање, али изградња новог школског објекта није могућа без доношења детаљног урбанистичког плана за општину Гроцка – наводи Драгољуб Гачић, директор матичне школе „Никола Тесла“ у Винчи. – Средином маја добили смо потврду да ће тај план бити усвојен на првом јесењем заседању Скупштине града, како бисмо могли да приступимо изради детаљног пројекта и коначно изградњи зграде, која је неопходна.

Иако је првобитно најављено да ће планска документација за Гроцку бити усвојена у септембру, то се неће догодити.

– Планска документација за подручје општине Гроцка, у којој је одређен и простор за изградњу нове школске зграде, биће усвојена до краја године – за „Новости“ потврђује Милутин Фолић, главни урбаниста Београда.

Малишани који су похађали ову школу до 2006. године користили су чак и пољски тоалет, а током зимског периода грејали су се уз помоћ бубњаре. Иницијативом и финансирањем из џепа родитеља изграђен је тоалет уз монтажни објекат.

РОДИТЕЉИ ВЕОМА ЗАБРИНУТИ

О НЕХУМАНИМ условима у овој школи говори и чињеница да деца немају фискултурну салу, учионице прокишњавају, компјутери се не користе због лоших инсталација, двориште је пуно змија, а ту је и незаштићени бунар.

– Објекат који се налази у дворишту је монтажни, без употребне дозволе па је по закону забрањен за коришћење – истиче родитељ И. Г. – У школском дворишту постоји и зграда која сваки час прети да се уруши. Ту се такође налази и деценијама стар необезбеђен бунар! Двориште је неасфалтирано и неосветљено.

НАЈБРОЈНИЈИ

МАТИЧНА осмолетка „Никола Тесла“ у Винчи по броју ђака, више од 2.000 ученика, највећа је у Србији. Има три подручна одељења за ученике од првог до четвртог разреда у Лештанима, Болечу и Ритопеку.

 

К. Малешевић, Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо