РОДИТЕЉИ У ИНЂИЈИ БЕСНИ Деца из вртића донела књигу о каменовању и ОДРУБЉИВАЊУ ГЛАВЕ и ВАЂЕЊУ ОРГАНА | Жиг Инфо

РОДИТЕЉИ У ИНЂИЈИ БЕСНИ Деца из вртића донела књигу о каменовању и ОДРУБЉИВАЊУ ГЛАВЕ и ВАЂЕЊУ ОРГАНА

Родитеље деце вртића „Бошко Буха“ из Инђије разбеснела је књига коју су малишани добили на поклон, јер како кажу, вађење срца, клање и убијање које се у њој приказује није примерено за њихов узраст.

„Не би ти се свидело да будеш астечка жртва! Грозоте које радије не би да упознаш!“ назив је илустроване књижице коју су добијала деца од четири до шест година из села Љукова поред Инђије, другог дана поласка у вртић.

Родитељи сматрају да је ово скандал те да књига са оваквим садржајем никако није смела да дође у руке њихових малишана. То потврђује и портал „Креативне књижаре“ која је издавач ове књиге и где је назначено да је она узраст деце од 9 до 12 година.

– Ово је брука и срамота. Мој старији син од пет година који зна да чита, седео је на троседу и почело да словка неке небулозе. Кад сам га зачуђено питао шта он то прича, дете ми је одговорило „па тако пише“. Узео сам сликовницу коју је добио тај дан у вртићу и остао запрепаштен. Крв, вађење органа, каменовање, гомила насиља и осталих будалаштина била је исписана на скоро свакој страни. Љут сам отишао у вртић да потражим објашњење зашто деци деле овакве књиге, али тамо је била само васпитачица која је рекла да је то морала да уради и ту се прича са овом установом завршила – изјавио је Ненад Белић из Љукова.

Roditelji smatraju da njihova petogodišnja deca ne treba ovo da čitaju i gledaju

Међу многобројним реченицама која деца овог узраста можда не би требало да читају, а која на занимљив начин покушавају да приближе историју и начин живота Астека је и она да, „већина заробљеника бива жртвована тако што им ваде срце оштим ножем“.

Након тога следи, „неким заробљеницима се одруби глава што је такође брз и милосрдан начин приношења жртве. Могли би да те баце у језеро и оставе да се у њему удавиш или да те живог одеру“. Надаље се описује како је то бити огуљен те како се одраном кожом прекривају кипови божанстава, но ако кренеш да бежиш бићеш „каменован, задављен или пробуражен кактусовим бодљама“.

Љиљана Маринковић директорка „Креативне књижаре“ каже за „Блиц“ да ова књига једна је од бројних из серијала који на хумористички начин говори о различитим периодима историје, а заснована је на поузданим историјским чињеницама и писали су је угледни аутори.

– Све књиге у овом серијалу имају научно-популарни карактер и њихова мисија је да заинтересују младе читаоце за касније проучавање историје.Уколико се књига чита с децом предшколског узраста коју ова тематика занима, а која још не читају самостално, подразумева се да ће одрасла особа, васпитач или родитељ, потражити одговарајући начин на који ће историјске чињенице приближити и објаснити деци. Деца су по природи радознала и с том њиховом радозналошћу треба радити, а не цензурисати је правећи селекцију између подобних и неподобних садржаја. То је замка у коју одрасли често упадају, понекад и из најбољих намера – изјавила је Маринковић.

Mogao bi da budeš oguljen, obezglavljen i udavljen

Из вртића „Бошко Буха“ из Инђије коме припада и обданиште у Љукову, нисмо успели да добијемо коментар јер на питања новинара одговара само директорка, али она је на семинару.

Ова књига дело је стране ауторке Фионе Мекдоналд, а код нас је преведена. Део је едиције „Не би желео да..“ која има 12 књига које описују различите делове светске историје, од Шекспировог позоришта, преко пирата и Титаника до Александра Македонског.

Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо