Ромски прајд без Рома! | Жиг Инфо

Ромски прајд без Рома!

ЛГБТ активисти сутра организују и параду у име националне мањине. Национални савет Рома: Невладине организације праве „џипси индустрију“ да би зарађивале

РОМСКА парада биће одржана сутра у центру Београда, али без учешћа кровне институције ове мањине – Националног савета Рома! Један од организатора је Горан Милетић, геј активиста који и није Ром, и његова НВО Сивил рајт дифендерс (Бранитељи људских права). Тек што је завршена ЛГБТ шетња, он сада најављује нови прајд, овога пута ромски.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић шокиран је чињеницом да неко, мимо знања савета, организује овакву манифестацију.

– Није им довољан новац који добијају за промоцију хомосексуалаца, него би сада да живе и на рачун Рома. Направили су читаву „џипси индустрију“. Новац који међународне институције дају за побољшање положаја народа не завршава код крајњих корисника, већ на рачуну ових организација – огорчен је Михајловић. – Ми немамо никакве везе са тим догађајем и мислимо да се проблеми не решавају протестима, него радом. Док они буду шетали, ми ћемо имати састанак са представницима Европске комисије, а активни смо и у Савету за унапређење положаја Рома, који је основала Влада Србије. Укључени смо и у израду националне стратегије.

Михајловић каже да Национални савет Рома има добру сарадњу са државом, а као највећи проблем његових сународника истиче високу стопу незапослености. Радна места би, додаје, решила многе друге проблеме.

Са друге стране, организатори ромске параде боре се за друге ствари. Горан Милетић напомиње да је највећи проблем што многи Роми немају лична документа па не могу да остваре своја права. Каже, није неуобичајено што је он један од организатора ромске параде, иако није Ром.

– Пре 13 година писао сам извештај о положају Рома и добро сам упознат са ситуацијом и проблемима. Ову параду приремамо већ годину дана – каже Милетић за „Новости“. – Идеја није наша, већ европска, јер се оваква манифестација одржава у више држава.

Он тврди и да за припрему и одржавање нису потребна велика, већ само симболична средства. Осим његове НВО, у организацију учествују и Ромски културни центар, као и ЦПЗВ „Ноу хау“. Добили су, кажу, дозволу полиције за организацију овог скупа.

Милетић не види ништа спорно у томе што је са ЛГБТ одмах прешао на организацију ромског прајда. Не доживљава себе као „професионалног парадера“, већ као борца за заштиту свих људских права.

КРЕЋУ ИЗ НЕМАЊИНЕ 11 Поворка ромског прајда кренуће сутра у пет минута до подне испред Владе Србије. Прошетаће се до „Миксер хауса“, где ће бити организовани изложба, концерт, предавање и емитован филм о Шабану Бајрамовићу.

И. МИЋЕВИЋ     Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо