„Ш, Ч, Ћ, Ж“ и остале муке српских возача: Прошли су агонију због квачица, а оне су остале на ЛЕВОЈ СТРАНИ ТАБЛИЦА | Жиг Инфо

„Ш, Ч, Ћ, Ж“ и остале муке српских возача: Прошли су агонију због квачица, а оне су остале на ЛЕВОЈ СТРАНИ ТАБЛИЦА

Након гомиле папира, захтева и услова које су морали да испуне и по новим и по старим правилницима приликом регистрације возила дошла су на ред и најобичнија питања најобичнијег човека на која и даље нема званичног одговора надлежних: Зашто се укидају квачице само на десној страни таблица, а на левој остају у скраћеницама имена градова попут ЧА за Чачак или ША за Шабац?! И зашто уопште таблице имају рок трајања ко да су јогурт?!

Ово питање, које су поставили сви власници „таблица са квачицама“, који су прошли својеврсну голготу да их промене, а основа њихове зебње крије се у питању да ли то значи да ће сада поново морати да мењају таблице. Наиме, ако је тачно да је један од разлога то што за ЕУ нису прихватљива слова „ш“, „ч“, „ћ“, „ж“… на десној страни таблице, како је могуће да им буду прихватљива на левој?!

Такође, проблем са којим су се и раније сусретали власници ових „омражених“ таблица није решен. Они, наиме, нису могли у иностранству да плате паркинг путем смс-а, јер та слова системи других држава не прихватају. Уколико су, на пимер, из Шапца, Чачка или Крушевца, то и даље не могу да ураде.

У МУП-у званично нису могли да одговоре на ова питања. Ипак, незванично, објаснили су због чега су заправо мењане таблице са „словима са квачицама“.

Квачице непотребне, али само на десној

Према једној од верзија, у МУП-у су одлучили да уклоне квачице на десној страни регистарских ознака јер су непотребне.

– Показало се да има сасвим довољно комбинација са бројевима и словним ознакама без квачица. У свим градовима осим у Београду могуће је покрити сва возила са три броја и два слова без квачица. Док у Београду има довољан број комбинација са четири броја и два слова без квачица. Дакле квачице су на десној страни потпуно непотребне – каже један извор из саобраћајне полиције.

С друге то јест леве стране квачице су, пак, неопходне.

– На левој страни у скраћеницама имена градова словне ознаке са квачицама су потребне јер како би се разликовало возило које је регистовано у Шапцу од оног које је пријављено, на пример, у Сенти. За Шабац је скраћеница ША, а за Сенту СА. Ако би се укинуле квачице онда би и за један и за други град била иста ознака и дошло би до забуне – кажу у саобраћајној полицији.

Наравно, постоје и друге теорије. Тако је, према другом извору из саобраћајне полиције, кључни разлог међународни саобраћај односно проблеми које су возачи, пре свих, теретних возила имали када пређу границу Србије.

– До потешкоћа је долазило приликом калибрисања тахографа. У иностранству постоје читачи тахографа који не препознају наше квачице на словним ознакама. Тако када очитају таблице камиона са последњим ознакама ЧЧ очитају их као ЦЦ и ако се испостави да су очитали још једно теретно возило са истим ознакама настаје велики проблем. Нико не верује том возачу у иностранству да није скинуо тахограф са другог возила и да не вара. Сличан проблем у иностранству могу имати возачи путничких возила, рецимо, на наплатној рампи када плаћају путарину или паркинг – каже други извор из саобраћајне полиције и додаје да укидањем квачица само на десној страни смањиће се у великој мери вероватноћа да се поклопе таблице два возила иако ће квачице остати на левој страни регистарских ознака.

Шта је са роком трајања таблица?

Коначно, питање због чега таблице имају рок трајања од седам односно, након продужења, девет година изнедрило је мање више јединствен одговор.

– Ретрорефлектујући материјали од којих се праве таблице имају своја својства која се губе у одређеном временском року. Процена је оних који су правили те таблице да је тај рок трајања од седам до девет година. Ретрорефлектујуће својство таблица је битно како би се јасно виделе регистарске ознаке поготово по мраку и на саобраћајним камерама које снимају прекршаје – објашњавају у саобраћајној полицији.

Квачице “коштају” 3.707 динара

Власници возила којима ове године истиче саобраћајна дозвола могу овај документ да продуже на три начина: тако што ће бесплатно извадити потврду МУП-а на две године, платити 1.314 динара за привремену, двогодишњу дозволу, или за 3.707 динара променити таблице, које ће потом важити наредних девет година. Коме истичу ове године таблице са спорним словима (Ч,Ћ,Ш,Ж,Ђ,Y или W) нема другог избора него да мења регистарске ознаке, а то кошта 3.707 динара, и дозвола ће им важити у наредних девет година. Дакле, за њих не постоји могућност да продуже дозволу на две године, па ни да изваде бесплатну потврду МУП-а или привремену дозволу од 1.314 динара.

М. Ташковић    Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо