Са псом свуда осим у апотеку | Жиг Инфо

Са псом свуда осим у апотеку

У престоници све више услужних и трговинских објеката има „пет френдли“ ознаку

СПИСАК престоничких објеката у које је дозвољен улазак са кућним љубимцима последњих година све је дужи. Откако је отпочета пракса да се на вратима локала поставља налепница са ознаком „пет френдли“, пси су радо виђени гости у кафићима, ресторанима и шопинг-центрима. Ипак, иако према важећим прописима, псима није место у апотекама, стоматолошким и другим здравственим ординацијама и маркетима, поједини власници, с времена на време, пробају да прекрше ово правило.

Када крену у шетњу, власници мањих паса могу да се градским превозом са љубимцем превезу до жељене дестинације. У већини угоститељских објеката са четвороножцима могу да попију пиће. Упркос обавештењу на улазним вратима, остали суграђани често гунђају што простор морају да деле са псима.

– Волим животиње и разумем да некада немају коме да их оставе, па морају да их поведу са собом, али ми је неприхватљиво да у објектима у којима се служи храна лете псеће длаке – каже Светлана Максимовић. – Мислим да њима није место у ресторанима.

Од пре две године, осим на пиће, одлазак у куповину могућ је са псом, јер је један београдски шопинг–центар својим купцима омогућио долазак са љубимцем. „Њушкање“ по рафовима допуштено је у скоро свим бутицима. А иако је било говора да ће моћи и у биоскопску салу, једино могу до благајне. И на пословницама неких туристичких агенција, као и пословницама једног од мобилних оператера стоји шапа као знак добродошлице.

– Док чекају да склопе уговор или се информишу о нашим услугама, друштво им често праве пси – каже запослена у филијали банке у Сремској. – Није било ситуација да остали корисници негодују због тога, а чак ако им је засметало, нису се жалили.

С друге стране, навикнути на „пет френдли климу“ у Београду, власници често закораче са псима и у здравствене установе.

– Дешавало се да пацијенти желе да уђу са псом, али им ми објаснимо да то није дозвољено – каже једна фармацеуткиња у апотеци „Београд“ на Теразијама.

– Без негодовања, оставе га на повоцу испред. Законом је забрањен улазак, а и лично сматрам да њима није место свуда, иако сам и сама власница пса.


ЛАВЕЖ СА ТРИБИНА

СПОРТСКИ центар „Црна рупа“ на Звездари један је од објеката у којим су љубимци добродошли. Са власницима долазе на тренинг, а на утакмицама их лавежом бодре са трибина.

– Велики број корисника наших услуга има псе, па смо дошли на идеју да им олакшамо, тако што ћемо им омогућити да долазе са њима – каже Урош Алексић. – На то гледамо као на нешто потпуно нормално, јер је то уобичајено у другим европским земљама.

М. Станојковић    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо