САМО 300 ОЧЕВА У СРБИЈИ КОРИСТИ ПОРОДИЉСКО: Тата боловање може да преузме од маме тек кад беба напуни 3 месеца! НЕОПХОДНО ДА ЈАЧЕ ПОЛОВИНЕ ОБЕЗБЕДЕ И ОДГОВАРАЈУЋУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ | Жиг Инфо

САМО 300 ОЧЕВА У СРБИЈИ КОРИСТИ ПОРОДИЉСКО: Тата боловање може да преузме од маме тек кад беба напуни 3 месеца! НЕОПХОДНО ДА ЈАЧЕ ПОЛОВИНЕ ОБЕЗБЕДЕ И ОДГОВАРАЈУЋУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ

Накнаду зараде за време одсуства са рада ради неге детета, односно породиљског боловања, користи око 300 очева у Србији, кажу у Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања.

Ти подаци добијени су на основу сазнања добијених од надлежних органа локалне самоуправе, као и раније рађених анкета, наводе у Министраству и за Каматицу објашњавају да они не воде евиденцију да ли то право користи мајка, отац, усвојитељ, старатељ или хранитељ детета, иако је евидентно да право углавном користи мајка детета.

Резултати истраживања о усклађивању рада и родитељства које је радио Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић показују да се од 330 анкетираних послодаваца, само њих 57 изјаснило да у њиховој компанији постоје примери коришћења родитељског одсуства од стране очева.

Највећи број очева на породиљском боловању забележен је у финансијским институцијама (30,4 одсто). Са друге стране у градовима и општинама ситуација је потпуно другачија. Само у шест локалних самоуправа очеви су користили родитељско одсуство (9,1 одсто од укупно 66 локалних самоуправа).

Међу привредним друштвима удео компанија у којима постоје примери да очеви користе родитељско одсуство јесте 18,3 посто.

Традиционална улога оца још опредељује његову незаменљивост на професионалном плану, док је улога при подизању детета увек препуштена мајци и њеној организацији породичне и професионалне сфере живота, један је од закључака овог истраживања.

Породиљско боловање, иначе, очеви могу да „преузму“ од мајки кад беба напуни три месеца, а до тада само мајке могу да га користе. Документа која отац прилаже да би отворио породиљско боловање су скоро иста документима које прилаже и мајка, уз један изузетак.

Наиме, потребан им је „споразум у писаној форми између њега и супруге о томе да мајка преноси боловање ради неге детета на супруга, односно оца детета“.

Према истраживању Института за друштвену теорију, које је спроведено на територији целе државе, а закључно са крајем 2007. године, у периоду за око годину и по дана само 17 очева искористило је ову могућност.

У односу на пре десетак година овај број је данас вишеструко већи.

„Приликом подношења захтева родитељи се могу договорити ко ће користити право по истеку породиљског одсуства. Захтев се подноси на одговарајућем обрасцу који се може преузети са сајта министарства. За све родитеље важно је и да знају да се захтев за преузимање одсуства мора поднети благовремено најкасније до 8. у месецу за наредни месец“, објашњавају у ресорном министарству.

Наводе и да мајка и отац своју одлуку ко ће бити на породиљском одсуству могу да мењају једном, а онда и још једном али само из оправданог разлога.

Када отац детета преузме накнаду плате за време одсуства са рада, ради неге детета, мајци од тог датума, преузимања права, престаје право на накнаду њене зараде.

Износ зараде коју ће отац на породиљском боловању добијати обрачунава се идентично као и зарада коју је мајка добијала. По новом закону, та зарада уплаћује се директно на рачун оца.

Курир.рс/Тањуг

Коментари

Коментари


Препоручујемо