САЗНАЈЕМО За телефонирање током вожње КАЗНА 10.000 ДИНАРА | Жиг Инфо

САЗНАЈЕМО За телефонирање током вожње КАЗНА 10.000 ДИНАРА

Казне за коришћење мобилног телефона или невезивање појаса током вожње ускоро ће бити дупло веће и износиће по 10.000 динара, сазнаје “Блиц”.

Ništa nije smešno: Nataša Bekvalac sa ajfonom za volanom

Ништа није смешно: Наташа Беквалац са ајфоном за воланом

Ове новине предвиђене су предлогом допуне Закона о безбедности у саобраћају која би, како сазнајемо, требало да буде усвојена у Скупштини Србије након избора и формирања нове владе.

Glumica Mirka Vasiljević u kolima i kuca-čita poruke

Глумица Мирка Васиљевић у колима и куца-чита поруке

У саобраћајној полицији истичу да су строже казне за ова два прекршаја уведене како би се смањио број несрећа.

– Утврђено је да су коришћење мобилних телефона и невезивање појаса процентуално два најчешћа узрока саобраћајних незгода са тешким последицама – објашњавају у саобраћајној полицији.

Modna dizajnerka Marijana Mateus

Модна дизајнерка Маријана Матеус

И када нове казне ступе на снагу прекршилац ће имати могућност да у року од осам дана плати упола мању казну, односно 5.000 динара.

– Коришћење мобилног кажњиво је и кад возач телефонира, куца поруке или држи телефон док возило стоји на семафору. Дакле, било какво коришћење руку због мобилног током вожње је прекршај. Једино је дозвољено коришћење хендсфри уређаја – наглашавају у саобраћајној полицији.

Marija Šerifović: Džip od 2.000 kila u jednoj ruci bez koncentracije na saobraćaj

Марија Шерифовић: Џип од 2.000 кила у једној руци без концентрације на саобраћај

На Саобраћајном факултету поздрављају оштрије санкције.

– За стављање појаса потребно је највише пет секунди, а ко то не уради није ништа друго него бахат и треба да буде кажњен са 10.000 динара – каже професор Милан Вујанић.

Zaustavi, parkiraj, pa telefoniraj: Dragan Kojić Keba

Заустави, паркирај, па телефонирај: Драган Којић Кеба

Он чак сматра да би казна за коришћење мобилног требало да буде још већа.

– Само скретање погледа ка мобилном телефону траје 0,3 секунди, а то је при брзини од 60 километара на сат пет метара. Враћање погледа са телефона на пут траје исто 0,3 секунди. То значи да само при погледу на телефон возач не види шта се догађа на 10 метара пута – објашњава Вујанић који се зато залаже и за забрану хендсфри уређаја.

Истовремено, нови закон предвиђа знатно блаже казне за вожњу зауставном траком на аутопуту.

– Тренутно се таква вожња сматра насилничком и кажњава се одузимање дозволе на осам месеци, са 14 казнених бодова и новчано од 100.000 до 120.000 динара, па су се многи прекршиоци жалили Уставном суду. Зато ће ово бити у рангу блажих прекршаја и кажњиво са 6.000 динара – кажу у полицији.

Марко Ташковић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо