СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. ГОДИНЕ | Жиг Инфо

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. ГОДИНЕ

Полагањем венаца обележено је јуче широм Србије сећање на жртве НАТО агресије 1999. године на Савезну Републику Југославију.

Централна државна церемонија одржана је ове године у Алексинцу, а остали градови су такође организовали полагање венаца у част невино страдалих и оних који су дали свој живот за отаџбину.

Куршумлија је један од тих градова, који је међу првим 24. марта 1999. године био на удару и преосталих 78 данас бомбардовања скоро да није било затишја. Те вечери, око 19.50 сати два прјектила погодила су склониште у којем је погинуло 11 припадника Војске Југославије, а 27 теже и лакше рањено.

На територији општине Куршумлија, најјужније општине након које следи територија Косова и Метохије, у селу Мердару 11. априла страдала је и најмлађа жртва ове нелегитимне агресије НАТО алијансе – једанаестомесечна Бојана Тошовић. Малена Бојана је погинула заједно са оцем Божином у његовом загрљају, док су лежали на кревету у својој кући, а њена мајка Марија у седмом месецу трудноће задобила је тешке телесне повреде.

Венце су положили и свеће запалили код споменика подигнутим у част страдалих током НАТО агресије, као и свим жртвама погинули у ратовима од 1990. до 1999. године, у централном градском парку и у касарни „Топлички устанак“ комадант касарне потпуковник Грујица Вуковић са представницима из 3. бригаде КоВ-а, Драган Лакићевић, председник СУБНОР-а Топличког округа, некадашњи комаданти касарне у Куршумлији пензионисани пуковник Радојица Недић и пензионисани пуковник Милић Станић, представници „Гвозденог пука Игриште“, представници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, породице страдалих и представници општине Куршумлија.

 

Снежана Недић

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1987521584910362&id=1635113596817831

Коментари

Коментари


Препоручујемо