Сергеј Трифуновић: Пион из СНС избацио моју представу два дана пре почетка фестивала | Жиг Инфо

Сергеј Трифуновић: Пион из СНС избацио моју представу два дана пре почетка фестивала

Избацивање представе у којој ја глумим са Фестивала у Алексинцу је политичка одлука председника општине, СНС човека који на тај начин жели да се заштити.

Овако за „Блиц“ глумац Сергеј Трифуновић коментарише одлуку одбора Фестивала произведених представа да два дана пре почетка ове манифестације промени репертоар и уместо представе Београдског драмског позоришта „Утопљене душе“, у програм за 27. новембар уврсти другу представу овог позоришта „На трагу“. Наводно, разлог је то што је његов отац Тома уметнички директор фестивала.

– Председник општине је издао наредбу да се избаци представа фестивалском одбору који су онда измислили да то раде због неког сукоба интереса. Не знам како су нашли сукоб интереса. Мој отац је уметнички директор фестивала, а ја сам и пре две године учествовао на том фестивалу. Како то да тад није био сукоб интереса, а сада јесте. То је одлука малог партијског пиона, тако да опет имамо политику на делу – наглашава Трифуновић.

Његов отац Томислав Трифуновић био је мање-више затечен одлуком фестивалског одбора.

– Пошто сам прехлађен, нисам био на последњој седници одбора, тако да не знам који су прави разлози за замену представа. Вероватно ћу за који дан нешто више знати – рекао је за „Блиц“ старији Трифуновић.

Оперативна директорка Београдског драмског позоришта Бојана Карајовић каже за „Јужне вести“ да је од организатора у последњи час стигао захтев да, уместо поменуте представе, глумци овог театра одиграју неку другу.

– Селекција је промењена, у селекцији је сада представа „На трагу“ Николе Милојевића, представа је изведена премијерно у мају на нашој сцени. Што се разлога тиче, то ћете морати с организаторима и селекторима – додаје Карајовићева.

Због чега су организатори одлучили да само два дана пред фестивал са репертоара избаце представу у којој игра познати глумац иако је месецима раније најављена, покушао је да појасни председник фестивалског одбора, иначе председник Скупштине општине Алексинац – Грујица Вељковић.

Главни разлог је, како каже, „евентуални сукоб интереса“ јер је Тома Трифуновић, отац познатог глумца, уметнички директор фестивала. Ипак, на питање новинара због чега то није био проблем 2016. године, када је Сергеј имао главну улогу у представи „Воз“, а сада се напрасно доноси оваква одлука, Вељковић није појаснио.

– Ми смо са нашим предлогом за фестивал изашли с називом представа и са позориштем које треба да се ангажује. Фестивалски одбор је уважио наш став, поготово уметничког директора да те представе треба да се играју. Међутим, ових дана кад је залепљен плакат и кад се видело који глумци играју у представама, онда су почела нека правна тумачења да ту има евентуалног сукоба интереса. А знате како, фестивал се финансира фактички из буџета преко Центра за културу, то су јавна средства, значи мора да се води рачуна да се ни у ком делу не прекрши закон – прича за „Јужне вести“ Вељковић.

Још један од разлога је, како каже, то што се фестивал плаћа новцем грађана, па морају „да их троше по закону“. На питање да ли то значи да је претходних година кршен закон, Вељковић каже да је реч о „евентуалном кршењу закона“ због различитих правних тумачења.

Међутим, осим што је селектовао фестивалске представе, Тома Трифуновић није члан овогодишњег жирија, па самим тим неће гласати о најбољима, нити ће бити близу потенцијалног сукоба интереса.

Подсећања ради, пре неколико месеци је најављено које представе ће се такмичити на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу, који почиње данас.

Синиша Ковачевић: Не треба вам Сергеј, не требам онда ни ја

Поводом навода о избацивању представе БДП-а „Утопљене душе“ са Фестивала у Алексинцу, реаговали су и други глумци, писци и редитељи. Један од њих је и писац Синиша Ковачевић.

– Пре неколико година добио сам награду за животно дело од Алексиначког позоришног фестивала. Није Сергеј Трифуновић неки нарочити глумац. Не треба им он, не требам онда ни ја. Дакле, овим и поштанским путем враћам поменуту награду. Велики је то фестивал за тако мало животно дело – написао је на Твитеру Ковачевић.

Марко Ташковић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо