Синдикат правосуђа вага штрајк: Раде са убицама за 25.000 динара! | Жиг Инфо

Синдикат правосуђа вага штрајк: Раде са убицама за 25.000 динара!

Запослени у правосудној администрацији имају мизерне плате, посебно с обзиром на обим посла и одговорност коју имају. Министарство спремно на дијалог

ЗАПОСЛЕНИ у правосуђу одлучиће у среду да ли ће ићи у штрајк, најављен још пре формирања нове владе, сазнају „Новости“. Тада ће бити одржана седница Републичког одбора Синдиката правосуђа, којој ће присуствовати и министарка правде Нела Кубуровић. Уколико одлуче да ступе у штрајк, правосуђе ће бити паралисано, јер без њих нема ни саслушања, ни суђења.

– Министарка је показала вољу за социјални дијалог и надамо се да ће до њега и доћи – каже Слађанка Милошевић, председница Синдиката правосуђа. – И ми смо за договор, јер, увек има времена за штрајк, али на крају ипак морате да седнете и договорите се. Па, ако је то могуће урадити одмах и избећи протесте, ми смо „за“.

По речима Милошевићеве, запослени у правосудној администрацији имају мизерне плате, посебно с обзиром на обим посла и одговорност коју имају. На пример, записничар у суду или тужилаштву има 25.650 динара плус 4.000 месечну помоћ.

– Записничари су дефицитарни, недостаје их сигурно трећина, а без њих ни суд, ни тужилаштво не могу да раде- каже она.

Посебни проблеми су настали када је уведена тужилачка истрага и када је овај орган добио велика овлашћења. Записничари морају да дођу у које год доба ноћи, када тужилац позове због саслушања. Због недостатка простора и људства, дешавало се да у Палати правде саслушавање буде у дактило-бироу! Прековремени рад им се у принципу не плаћа.

Посебан проблем су запослени у Специјалној затворској болници, где радници у кантини такође раде за 25.650 динара, а клијентела су им најтежи осуђеници и притвореници, психички оболели, наркомани, инфицирани хепатитисом или АИДС-ом, вишеструке убице… И немају бенефициран стаж.

– Знамо да у Србији има радника који живе горе него ми и не примају плате, али знамо и да запослени у јавним предузећима, која су такође, као и ми, буџетски корисници, и још губиташи, имају и основице и коефицијенте вишеструко веће од нас. Њихов дактилограф је плаћенији за три саопштења дневно од нас који по цео дан куцамо саслушања и рочишта и не смемо ниједну реч да пропустимо – каже председница Синдиката правосуђа.

ПОСЕБАН ЗАКОН

МИНИСТАРСТВО правде планира да на посебан начин регулише радно-правни статус запослених у правосудним органима. Циљ је да се новим законом уреди положај судског особља, изузимањем из класификације професија органа државне управе, и да се подробно регулишу њихова права, дужности и материјални статус, као и поступак пријема приправника – каже министарка Нела Кубуровић.

В. Ц. С.     Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ИЗБОРИ У ИСТОМ ДАНУ Гласање 24. априла

Република, Војводина и општине бираће у истом дану. Сада се чека да премијер Александар Вучић повуче и последњи потез пред расписивање избора: подносе оставку или ...