Синдикат правосуђа вага штрајк: Раде са убицама за 25.000 динара! | Жиг Инфо

Синдикат правосуђа вага штрајк: Раде са убицама за 25.000 динара!

Запослени у правосудној администрацији имају мизерне плате, посебно с обзиром на обим посла и одговорност коју имају. Министарство спремно на дијалог

ЗАПОСЛЕНИ у правосуђу одлучиће у среду да ли ће ићи у штрајк, најављен још пре формирања нове владе, сазнају „Новости“. Тада ће бити одржана седница Републичког одбора Синдиката правосуђа, којој ће присуствовати и министарка правде Нела Кубуровић. Уколико одлуче да ступе у штрајк, правосуђе ће бити паралисано, јер без њих нема ни саслушања, ни суђења.

– Министарка је показала вољу за социјални дијалог и надамо се да ће до њега и доћи – каже Слађанка Милошевић, председница Синдиката правосуђа. – И ми смо за договор, јер, увек има времена за штрајк, али на крају ипак морате да седнете и договорите се. Па, ако је то могуће урадити одмах и избећи протесте, ми смо „за“.

По речима Милошевићеве, запослени у правосудној администрацији имају мизерне плате, посебно с обзиром на обим посла и одговорност коју имају. На пример, записничар у суду или тужилаштву има 25.650 динара плус 4.000 месечну помоћ.

– Записничари су дефицитарни, недостаје их сигурно трећина, а без њих ни суд, ни тужилаштво не могу да раде- каже она.

Посебни проблеми су настали када је уведена тужилачка истрага и када је овај орган добио велика овлашћења. Записничари морају да дођу у које год доба ноћи, када тужилац позове због саслушања. Због недостатка простора и људства, дешавало се да у Палати правде саслушавање буде у дактило-бироу! Прековремени рад им се у принципу не плаћа.

Посебан проблем су запослени у Специјалној затворској болници, где радници у кантини такође раде за 25.650 динара, а клијентела су им најтежи осуђеници и притвореници, психички оболели, наркомани, инфицирани хепатитисом или АИДС-ом, вишеструке убице… И немају бенефициран стаж.

– Знамо да у Србији има радника који живе горе него ми и не примају плате, али знамо и да запослени у јавним предузећима, која су такође, као и ми, буџетски корисници, и још губиташи, имају и основице и коефицијенте вишеструко веће од нас. Њихов дактилограф је плаћенији за три саопштења дневно од нас који по цео дан куцамо саслушања и рочишта и не смемо ниједну реч да пропустимо – каже председница Синдиката правосуђа.

ПОСЕБАН ЗАКОН

МИНИСТАРСТВО правде планира да на посебан начин регулише радно-правни статус запослених у правосудним органима. Циљ је да се новим законом уреди положај судског особља, изузимањем из класификације професија органа државне управе, и да се подробно регулишу њихова права, дужности и материјални статус, као и поступак пријема приправника – каже министарка Нела Кубуровић.

В. Ц. С.     Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

УСПЕШНО ДЕЛОВАЊЕ СА ГРАДОМ Противградне ракете подељене, али ипак град захватио подручје ГО Гроцка (ФОТО)

Како су  11. маја саопштили из Инфо службе ГО Гроцка, помоћник председника градске општине Гроцка задужен за пољопривреду Душко Живанчевић, данас је посетио радарски центар ...