СКАНДАЛ Косовска застава у центру Париза, „раме уз раме“ са победницама Великог рата | Жиг Инфо

СКАНДАЛ Косовска застава у центру Париза, „раме уз раме“ са победницама Великог рата

Застава „државе Косово“ осванула је данас усред Париза, раме уз раме са заставама других држава, учесница у Првом светском рату. Међутим, проблем је у томе што Косово не само да није било учесник Великог рата, већ није постојало чак ни као јужна српска покрајина.

Тако се Косово нашло међу више од 20 земаља, чије се заставе вијоре у париском Нотр-Даму, најављујући предстојеће обележавање једног века од победе Првом светском рату.

– Застава Косова први пут плови у Нотр-Даму у Паризу, у оквиру обележавања стогодишњице од краје Првог светског рата – поделио је један корисник Твитера.

 

Све ово не би било толико скандалозно да се не ради о „држави“ која данас ни за целу Европску унији не постоји као држава. Још горе, Косово је стављено „раме уз раме“ са државама, учесницама рата, и то у време када је било терирорија чији је део након балканских ратова припао Краљевини Југославији, а део Црној Гори.

Непромишљеност, незаинтересованост, незнање или једноставно одбијање да се гледа у прошлост… Све ово би могла да буду тумачења одлуке француских власти да Косово уврсте међу све оне земље које су почетком прошлог века претрпеле невиђене губитке, и у људству и тако што су им земље биле разорене на све могуће начине.

У Паризу се 11. новембра обележава овај значајан историјски јубилеј, коме ће присуствовати бројни и еврсопски и светски лидери, од председника САД Доналда Трампа, преко немачке канцеларске Ангеле Меркел, председника Француске Емануела Макрона… У Париз путује и српски председник Александар Вучић, али и косовски Хашим Тачи, који ће се можда и срести на маргинама овог догађаја.

Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо