СЛИКА И ПРИЛИКА СРБИЈЕ? Уместо у затвор, по награду од државе! | Жиг Инфо

СЛИКА И ПРИЛИКА СРБИЈЕ? Уместо у затвор, по награду од државе!

Срђан Кнежевић, некадашњи власник компаније Кнез Петрол, који је правоснажно осуђен као члан „нафтне мафије“ 2016. године, још није упућен на издржавање затворске казне јер му је она неколико пута одложена због „завршетка започетих послова“.

У поступку у ком је осуђен на 20 месеци затвора, суд је утврдио да је организована криминална група чији је био члан, шверцом нафте оштетила државу за 100 милиона динара. У међувремену, Кнежевић је у име компаније Кнез Петрол примио награду Најбоље из Србије коју додељују Привредна комора и Министарство трговине.

Према подацима које је Инсајдер добио од Трећег основног суда у Београду, Срђан Кнежевић се налазио у притвору од 29. 05. 2007. године до 17. 04. 2008. године. Како је правоснажно осуђен на 20 месеци затвора, остало му је да одслужи још девет месеци и 12 дана.

На одслужење те казне међутим до данас није упућен.

Из Трећег основног суда наводе да је Кнежевић подносио молбе за одлагање извршења казне затвора „због завршетка започетих послова, услед чијег неизвршења би могла настати знатна штета“.

Према Закону о извршењу кривичних санкција, одлагање због завршетка започетих послова може трајати најдуже три месеца. Имајући у виду да је Кнежевић правоснажно осуђен у октобру 2016, јасно је да му је одлазак у затвор одлаган више пута.

Последњи пут, издржавање казне му је одложено до 28. 08. 2018. године након чега је, како суд наводи у допису Инсајдеру, дужан да се наредног радног дана јави на издржавање казне затвора у КПЗ Падинска Скела.

Међутим, законски није одређено колико пута се одлазак у затвор може одлагати.

Према подацима суда, апсолутна застарелост извршења казне затвора за Срђана Кнежевића наступа дана 23. 06. 2022. године.

Кнежевићеве фирме биле су међу највећим извозницима нафте на Косово

Срђан Кнежевић је осуђен у поступку који се водио против организоване криминалне групе коју је предводио директор фирме Протекта Миша Стојановић.

Ова група је у Грчкој набављала нафтне деривате – петролеј и ЈЕТ А1 – приказујући их као сировину за производњу боја и лакова, због чега није плаћана акциза, а то гориво је затим продавано као дизел Д2.

 

То је прикривано службеном документацијом с неистинитом садржином, што је било могуће јер инспектори Републичке тржишне инспекције нису вршили надзор, што је била њихова дужност.

Према пресуди, кроз неплаћене акцизе и порезе ова криминална група оштетила је републички буџет за више од 100 милиона динара.

Након што је Кнежевић, оснивач и власник нафтне компаније Кнез петрол, осуђен у овом поступку поставило се питање одузимања лиценце његовој фирми јер Закон о енергетици у члану 22 прописује да се дозвола за рад може добити само ако „директор, односно чланови органа управљања нису били правноснажно осуђени за кривична дела у вези са обављањем привредне делатности“.

Међутим, Кнез Петрол је наставио да ради јер је Срђан Кнежевић у току поступка издавања дозволе, једноставно избрисао себе као законског заступника и власника Кнез Петрола и уписао свог оца Саву Кнежевића, који није осуђиван.

Тако је Кнез Петрол наставио да послује, па чак и да добија награде које најбољим привредницима додељује ПКС и Министарство трговине.

Према истраживању Инсајдера објављеном у серијалу Патриотска пљачка 2012, фирме Срђана Кнежевића биле су међу компанијама које су отпремале највише нафте и деривата из Србије на територију Косова. Уредба Владе Србије којом је укинут ПДВ за робу која одлази на КиМ, отворила је пут за шверц неслућених размера.

Роба која је без наплате пореза на додату вредност фиктивно отпремана на Косово, наводно за потребе тамошњег српског становништва, а затим је пласирана јужно од Ибра или враћана у Србију и продавана на црно.

Новинари Инсајдери су скривеним камерама на више алтернативних прелаза снимили како се одвијао шверц а на једном од алтернативних путева снимљена је и цистерна београдске фирме Кнез петрол.

Инсајдер је објавио и да је фирма Кнежевић петрол, у тренутку када имала једног запосленог, била један од највећих извозника нафте на Косово са вишемилионским прометом.

 

Извор: Инсајдер

Коментари

Коментари


Препоручујемо