СМЕЈУРИЈА КОМУНАЛНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ У ГРОЦКОЈ Ево како се односе према општинским предузећима | Жиг Инфо

СМЕЈУРИЈА КОМУНАЛНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ У ГРОЦКОЈ Ево како се односе према општинским предузећима

Одлуком председника ГО Гроцка од дана 13.05.2013 године, комунална инспекција општине Гроцка ради у три смене ( 24 часа).


Крајем јуна 2015 године, званични сајт општине Гроцка обавестио је мештане да ће комунални инспектори градске општине Гроцка, у складу са овлашћењем које произилази из одредби новог Закона о прекршајима, отпочети са применом прекршајних налога, као новим институтом прекршајног права.
Примена овог инструмента у пракси огледа се у овлашћењу инспектора да за учињени прекршај за који је важећим прописима као прекршајна санкција предвиђена само новчана казна у фиксном износу, изда прекршајни налог, који прекршилац може измирити у року од 8 дана од дана пријема. Прекршајни налог издаје се на лицу места, или се прекришиоцу накнадно доставља путем поште.
У пракси, комунална инспекција је добила много више овлашћења, као и бољи начин наплате казне.

Примери кажњавања

Немали број физичких лица, или обичних грађана Гроцке нашао у се у ситуацији када су их комунални инспектори казнили, а да су се некако осећали превареним због те казне. Осећај код мештана је да се казне пишу селективно, претежно обичним смртницима, док појединце или предузећа која су у блиској вези са властима у Гроцкој, нико не дира.
Један такав пример, односно доказа да комунална инспекција у Гроцкој заиста тако делује, можда најбоље показује када су за време 48. „Грочанских свечаности“ на више локација у Гроцкој наплаћивана паркинг места по цени од 200. динара.
Ова наплата донела је незадовољство међу бројним посетиоцима, а посебно међу становницима Гроцке. На друштвеним мрежама ова наплата је оштро критикована. Највише полемике око наплате донела је фотографија на којој се виде паркирана возила на зеленој површини иза СО Гроцка, поред Грочице у смеру ка тениским теренима.

„Грочански комуналац“ демантовао да је паркинг наплаћиван на зеленој површини

Након оштрих коментара на друштвеним мрежама за ову фотографију, ЈКП „Грочански комуналац“ је издало демант у којем је тврдило да није наплаћивало паркинг на зеленим површинама. Ипак саопштење се односило само на локацију на којој је фотоградија сликана, али не и на целокупну површину наплате паркинга. Оно што је прећуткивано јесте да је ЈКП „Грочански комуналац“ ипак наплаћивало паркинг на зеленој површини и то на више локација, а једна од највећих је на обали поред Дунава.

Тражили смо разрешење наплате

Како би разрешили мистерију наплате поред зелених површина, као и проверили рад комуналне инспекције у Гроцкој у смислу понашања кажњавања, послали смо следећи допис:

Међутим, иако према последњим подацима, комунална инспекција ради 24 сата, не узимајући у обзир да су Грочанске свечаности биле у току, из овог одељења стигао је одговор да то није могуће утврдити инспекцијским надзором који се обавио месец дана након одржавања истих:

Жиг Инфо је послао захтев за доставом информације у вези наплате паркинга и ЈКП „Грочански комуналац, у којем смо затражили по којој одлуци и на којим локацијама у Гроцкој је вршена наплата паркинга за време свечаности, међутим и након 15. Дана од постављања питања, одговор нисмо добили.

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо