СПЦ проверава свештенство у Канади: Владика проневерио новац из црквених фондова? | Жиг Инфо

СПЦ проверава свештенство у Канади: Владика проневерио новац из црквених фондова?

Пред долазак комисије појачавају се оптужбе на рачун епископа канадског Георгија

СВЕШТЕНИЦИ Епархије канадске оптужили су владику Георгија (Ђокића) да је присвојио заслуге својих клирика и верника за прикупљање прошлогодишње помоћи за поплављена подручја у Србији, иако у акцији уопште није учествовао.

Ову и још низ других оптужби садржи писмо које је на адресу владике Георгија упутио део свештенства из Канаде. Свом архијереју они замерају и финанасијске злоупотребе, расипање црквених пара, али и бројне судске поступке са верницима и нецрквено понашање његових најближих сарадника у Епархији.

– Питамо вас како послује фонд „Цар Лазар“ и коме одлазе прикупљене паре и колико је новца укупно отишло за помоћ Косову и Метохији – каже се у писму. – Опет ћете завршити на суду. У судницу сте нас терали више пута. Осећали смо се понижавајуће и срамно пред судијама. Радије сте се крили иза адвоката, него што сте пред народом решавали проблеме.

Свештаници тврде и да су Канадску епархију суђења много коштала, па и да је владика адвокатима плаћао и по 60.000 долара по суђењу. Велики број људи са којима се није слагао, епископ Георгије је искључио из црквеног живота. Клирици сумњају и да је проневерен епархијски новац зарађен продајом свећа, али и средства здравственог, пензионог и гробљанског фонда.

– Ми свештеници, за које сте говорили да смо најбољи у СПЦ, постали смо нико и ништа, издајници, олош и брука. Тако сте нас све назвали на седницама – замерају клирици свом епископу.

На рачун владике Георгија годинама пљуште оптужбе за злоупотребе и лоше руковођење епархијом. У жижи напада, међутим, владика канадски посебно је последњих дана, откако је објављено да

В. М. – Р. Др.   Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо