Спремите се за 7 топлих дана у октобру: Стиже сунце, стиже Бабље лето | Жиг Инфо

Спремите се за 7 топлих дана у октобру: Стиже сунце, стиже Бабље лето

Још неколико дана можемо да очекујемо хладније време, облачно, и местимично са кишом

Ако вам расположење зависи од сунчевих зрака, онда за вас имамо лепу вест, јер је извесно да нас и ове године неће мимоићи такозвано “бабље лето”, када су дани дужи, а температуре усред октобра малтене летње.

Још неколико дана можемо да очекујемо хладније време, облачно, местимично са кишом, а на југу и југозападу са краткотрајним пљусковима и грмљавином. Међутим, не треба да очајавате, јер већ после тога долазе дани са температуром изнад просека за ово доба године.

– Следеће седмице биће три, четири топла дана, са температуром изнад просека. А после тога, између 20. и 27. октобра се такође очекује пораст температуре. То је за овај период нормално и зове се “бабље лето” – рекао је за Телеграф метеоролог Недељко Тодоровић.

Foto: Telegraf

Бабље лето је продужено време топлог и сувог времена, и оно се јавља углавном одмах после календарског почетка јесени.

– Оно се јавља од половине септембра до половине новембра, али је најизвесније да се деси у првој половини октобра, тачније 7. октобра. Ове године ће очекује тада, некада су то три везана дана, некада буде и 5,6, а некада 15 – рекао је Тодоровић.

Иначе, “бабље лето” јавља се у већем делу Европе, и постоји неколико теорија о његовом пореклу. Према “Великој совјетској енциклопедији”, овај период је раздобље “када старице на сунцу могу још да загреју своје кости”.

Телеграф.рс

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Вучић руши сам себе

Критике српском премијеру Александру Вучићу све су гласније и учесталије. Док му опозиција замера да ништа није урадио за Србију осим што се обрачунава са ...