СРБИЈА ОТПЛАЋУЈЕ ЈАВНИ ДУГ КиМ Уместо Приштине вратили смо дуг од 580 милиона € | Жиг Инфо

СРБИЈА ОТПЛАЋУЈЕ ЈАВНИ ДУГ КиМ Уместо Приштине вратили смо дуг од 580 милиона €

Наша земља и даље отплаћује велики део спољних обавеза КиМ. До 2041. године мораћемо да измиримо преостале рате вредне 352 милиона

СПОЉНИ јавни дуг Косова и Метохије и даље отплаћује Србија. Према подацима Народне банке Србије, преостало је још 352,05 милиона евра главнице, која треба да се намирује све до 2041. године. Када се урачуна и камата, овај износ лако може да достигне и милијарду евра.

– У периоду од 2002. до 31. августа 2015, Република Србија отплатила је део јавног спољног дуга који се односи на кориснике са територије КиМ, по основу главнице и камате, у укупном износу од око 580,13 милиона евра. Од тога се 171,06 милиона евра односи на главницу и 409,07 милиона евра на плаћену камату – речено је „Новостима“ у Народној банци Србије.

Део јавног спољног дуга, који о року доспећа редовно сервисира Република Србија, односи се на дуг Косова и Метохије за обавезе настале по основу уговора закључених између седамдесетих и деведесетих година двадесетог века према Светској банци (ИБРД), Париском и Лондонском клубу поверилаца, Европској инвестиционој банци (ЕИБ) – сада обавезе према Европској унији и Влади Кувајта.

– Обавезе према Европском удружењу железница (Еурофима) отплаћене су 2007, а према Банци за развој Савета Европе (ЦЕБ) 2011. За сада нису регулисане обавезе Републике Србије према Влади Либије и бившој Чехословачкој (клириншки дуг) – истичу у НБС. – Према расположивим подацима Народне банке Србије, са стањем на дан 31. августа 2015, део јавног спољног дуга Републике Србије који се односи на обавезе дужника и корисника са територије КиМ, а који ће доспети у периоду од септембра 2015. до 2041, по основу главнице износи око 352,05 милиона евра.

Највећи део преосталог јавног дуга Косова и Метохије односи се на Париски клуб поверилаца – више од 200 милиона евра, а потом на Лондонски клуб поверилаца, више од 100 милиона евра.

Држава Србија не отплаћује, у име Косова и Метохије, само део дуга према Светској банци, са чијом је отплатом престала у 2009. години. Подсетимо, Косово је прогласило независност у 2008. години, а потом је примљено у Светску банку. Република Србија је о престанку отплате тог дела дуга обавештена једноставно – писмом из централе у Вашингтону.

ПОДАЦИ

ПРЕМА званичним подацима министарства финансија Косова, укупан јавни дуг ове самопрокламоване државе износи 649 милиона евра. Од тога се 330,59 милиона евра односи на спољни дуг, у којем највећи део, око 187 милиона евра, чини управо тај дуг према Светској банци из периода старе Југославије.

Д. И. КРАСИЋ        Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Тито из Сопота јури 9. мандат?

Живорад Жика Милосављевић 26 година без прекида на челу општине. Још није решио да ли ће опет изаћи на изборе. Веран својој групи грађана, странке ...