Србија прва у Европи по стопи ризика од сиромаштва | Жиг Инфо

Србија прва у Европи по стопи ризика од сиромаштва

Канцеларија Европске мреже против сиромаштва у Србији упозорила је данас, поводом Међународног дана борбе против сиромаштва 17. октобра, да је у Србији ризику од сиромаштва изложена четвртина становништва

Канцеларија Европске мреже против сиромаштва у Србији упозорила је данас, поводом Међународног дана борбе против сиромаштва 17. октобра, да је у Србији ризику од сиромаштва изложена четвртина становништва, док трећина грађана сматра да тешко живи.

Како се наводи, са стопом ризика од сиромаштва 25,4 одсто Србија је прва у Европи, због чега Европска мрежа против сиромаштвапозива Владу Србије дасмањење сиромаштва постави каоприоритетни циљ и дахитно унапредиполитике запошљавања и социјалне заштите, како би се спречило даље сиромашење грађана.

Ризик од сиромаштва највећи је међу домаћинствима која чине две одрасле особе са троје или више деце, где стопа ризика износи 35,8 одсто, као и међу самохраним родитељима са једним или више издржаване деце – 35,4 одсто.

„За четворочлано домаћинство са двоје одраслих и двоје деце узраста до 14 година праг ризика од сиромаштва износи око 31.000 динара, док је за једночлано домаћинство тај праг око 15.000“, наводи се у саопштењу.

Поред Србије, високу стопу ризика од сиромаштва имају Румунија (око 22 одсто), Бугарска, Грчка и Шпанија.

Подаци о стопи ризика од сиромаштва у Србији добијени су истраживањем Републичког завода за статистику у марту ове године, на основу анкете о приходима и животном стандарду.

Бета/Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо