ШТА ДОНОСИ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУ Више нема запошљавања преко везе? | Жиг Инфо

ШТА ДОНОСИ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУ Више нема запошљавања преко везе?

Директори школа неће моћи да крију радна места за своје људе. Не укидају се радна места спремачица

ЗАПОШЉАВАЊЕ преко везе, рак-рана српске просвете, могло би да буде искорењено захваљујући предложеним изменама Закона о основама система образовања и васпитања. Министарство просвете коначно би требало да добије електронску евиденцију свих запослених, па ће знати када ко иде у пензију и где се ослобађа место да се запосли неко из реда технолошких вишкова или наставник који је без посла.

Директори више неће моћи да крију слободна места и на њих запошљавају своје кандидате. Сва слободна места биће оглашена на сајту Министарства просвете.

Са друге стране, за директоре неће моћи да буду постављани само они које „гура“ локална власт. Да би се уопште кандидовали, мораће да добију подршку више од половине запослених у школи.

– Наставници ће добити листу свих кандидата и заокружити имена оних које сматрају прихватљивима. Само о кандидатима са натполовичном подршком колектива изјашњаваће се школски одбор – објашњава за „Новости“ Снежана Марковић, помоћница министра просвете. – До сада су у школском одбору колектив, локална самоуправа и савет родитеља имали по три члана, а сада смо предложили да се ипак више пита колектив, па ће они и даље имати три, а друге две групе по два представника.

Одредба закона која је узнемирила синдикате односи се на обједињавање одређених служби на нивоу једне месне заједнице или општине. Тако ће неколико малих школа моћи да има заједничку правну службу, рачуноводство, домаре… Наша саговорница каже да закон не обавезује да се то уради, већ да је то остављено као могућност да се уштеди.

– И даље имамо велики број патуљастих школа, са малим бројем ученика. Прескупо је да свугде постоје и домар и рачуновођа и још неке службе – објашњава Снежана Марковић. – Већ има примера попут Бачке Тополе, Јагодине или Панчева, где постоји здружена школа са заједничком административном службом. Прича да ће бити укинута радна места спремачица, а да ће то радити некакав сервис, једноставно није тачна.

Већа улога у закону дата је родитељима, на које је делом пренета одговорност за изостанке ђака из школе. Родитељи ће имати три дана да оправдају то што им дете не долази у школу, после тога биће обавештен социјални радник. Идеја је да се сваког дана зна да ли је дете у школи или је одсутно и због чега.

– Залагаћемо се да се предвиђени број ђака у одељењу са 30 смањи на 28. Верујем да ћемо успети да докажемо да то државу неће да кошта више, а да ће рад са ученицима бити далеко квалитетнији – рекла је у четвртак Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, на јавној расправи о овом закону у Крагујевцу.

Присутни су подржали тај предлог, а са одобрењем је прихваћена и идеја из закона да се тежи систему у коме ће један наставник да ради искључиво у једној школи, о чему је говорила Снежана Марковић. То је, како је она рекла, једини начин да педагог школу у којој ради заиста доживи као своју.

ФИРМЕ СУВЛАСНИЦИ ШКОЛА! МЕЂУ новинама је и увођење приватно-јавног партнерства у школство. Наша саговорница објашњава да би то значило да ако нека компанија уложи новац, опреми школу и помогне у покретању новог образовног профила, она постаје и његов сувласник. Исто би важило и за приватно-државне вртиће, као и за установе које су погодне за излете, екскурзије, наставу у природи…

И. М. – М. Ђ.    Новости

Коментари

Коментари

Препоручујемо